BOEKAREST - Heerenveen heeft als eerste club dit seizoen de aanvalskracht van Dinamo Boekarest in bedwang gehouden. De Roemeense topclub scoorde er tot donderdagavond op los in de eigen competitie en in Europa, maar liep zich in het eerste duel in groep F van de UEFA-beker stuk op de Friese defensie: 0-0.

In de poule waarin favoriet en UEFA-bekerhouder CSKA Moskou thuis verrassend verloor van Olympique Marseille (1-2), kan het zwaar bevochten punt van Heerenveen in de hel van stadion Stefan cel Mare straks heel belangrijk worden in de eindafrekening. Heerenveen-trainer Verbeek was blij met het punt en de strijdlust, maar ontevreden over het spel.

Onrustig

"Dinamo was de gehele wedstrijd de betere ploeg en kreeg ook voldoende kansen. Wij konden alleen maar verdedigen, ook omdat wij in de opbouw veel te onrustig waren. Zelf waren we geen enkele keer gevaarlijk, dus ben ik blij met dit resultaat. Al zat het verdedigend wel goed in elkaar. Dit Dinamo van scoren afhouden, is gewoon een goede prestatie. Met dit resultaat kun je verder."

Aanvalsdrift

Heerenveen had vooraf terecht vrees voor de aanvalsdrift van Dinamo, met de internationals Tamas en Petre als belangrijkste spelers. De cijfers in de Roemeense competitie zeggen alles over de stootkracht van Dinamo. Met een punt achterstand op koploper Steaua Boekarest heeft de ploeg in negen duels al 29 keer gescoord.

En trainer Andone, voormalig speler van Heerenveen, moet het al weken zonder spits en international Niculescu stellen. Ook maakte Dinamo in de eerste ronde van de UEFA-beker thuis tegen Everton de 0-1 nederlaag in Liverpool met grote cijfers goed: 5-1.

Uitblinker Bosvelt

Maar Heerenveen hield de offensieve bedoelingen van Dinamo goed in bedwang, zeker voor rust. De Friezen stonden weliswaar voortdurend onder druk, maar echt grote kansen kreeg de thuisploeg niet. Met uitblinker Bosvelt als verdedigende strateeg voor zijn defensie kon het middenveld van Dinamo spits Bratu nauwelijks in stelling brengen. Heerenveen ontsnapte alleen in de 35e minuut aan een achterstand toen de lepe Zicu wegdraaide bij de onzekere Jeroen Drost en de bal voorlangs schoot.

Heerenveen kon zelf aanvallend niets brengen. De door Dinamo zo gevreesde Huntelaar, drie treffers zaterdag tegen NAC Breda (0-3), kreeg geen meter ruimte van Tamas. Ook op de vleugels had de Friese subtopper weinig te vertellen. Yildirim had op rechts wat aardige voorzetten, maar Nilsson zakte op links na een redelijk begin ver terug.

Yildrim

Ook in de tweede helft domineerden de Roemenen. Doelman Waterman voorkwam in de 52e minuut de 0-1 na een schot van Moti. Kort daarna zorgde Yildirim uit een vrije trap voor het eerste en enige gevaar van Heerenveen in de wedstrijd. Een schot van Bratu voorlangs was daarop meteen het antwoord van Dinamo. De thuisploeg was nog enkele keren gevaarlijk, maar Heerenveen hield tot grote opluchting van Verbeek stand.