DNJEPROPETROVSK - De zware nederlaag zaterdag bij PSV (3-0) heeft niet lang doorgewerkt bij AZ. De ploeg van trainer Louis van Gaal herstelde zich donderdag in Oekraïne krachtig. Met een dikverdiende zege op FC Dnjepropetrovsk (1-2) begonnen de Alkmaarders overtuigend aan de groepsronde van het UEFA-bekertoernooi.

"We ogen momenteel even niet als een kampioenskandidaat", merkte Van Gaal op in de aanloop naar het openingsduel in Oost-Europa. Vooral de hoofdletter P, van Persoonlijkheid en Professionaliteit, was slecht ingevuld in Eindhoven, meende de coach van AZ.

Puike wedstrijd

In Oekraïne had Van Gaal weinig reden tot klagen over de volwassenheid en de mentale weerbaarheid van zijn ploeg. Ook zonder routinier Van Galen, thuis op de bank wegens zijn gevorderde leeftijd en zijn tactische beperkingen, speelde AZ een puike wedstrijd. Alleen de afronding was niet optimaal, waardoor het matige FC Dnjepropetrovsk lang in een gelijkspel mocht blijven geloven.

AZ speelde vanaf het beginsignaal met veel drang naar voren. De onzekere en nerveuze thuisploeg wist zich totaal geen raad met de offensieve strijdwijze van de Alkmaarders. De nummer twaalf van de Oekraïense competitie, toch met vijf internationals van de WK-ganger in de gelederen, bleek kwetsbaar over de volle breedte van de defensie.

Perez

De vleugelspitsen Sektioui en Huysegems vlogen regelmatig langs hun tegenstanders. Ook linksback De Cler schakelde zichzelf aanvallend meer dan eens goed in. Van de centrale middenvelder Perez ging eveneens veel dreiging uit. Verdedigend kwam AZ, met de stoïcijnse Opdam als ordebewaker, vrijwel niet in de problemen. AZ had het duel al in de eerste helft moeten beslissen.

De gretige ploeg van Van Gaal kreeg vooral in de laatste tien minuten voor de rust een paar uitgelezen kansen. Perez, Landzaat en Arveladze kwamen evenwel niet tot scoren. Daardoor was het bij de pauze slechts 0-1, dankzij een treffer in de dertiende minuut van goaltjesdief Arveladze die een voorzet van de sterke IJslander Steinsson met enig geluk over de doellijn werkte.

Slotfase

Ook het tweede doelpunt, van Sektioui in de 55e minuut, verdiende geen schoonheidsprijs. De Marokkaanse aanvaller liep een doorgeschoten hoekschop van Perez pardoes over de doellijn, 0-2 Huysegems miste daarna een droomkans op 0-3 waarna Matjoechin uit een hoekschop het duel nog een spannende slotfase bezorgde.

Kort nadat Steinsson de bal op de lat had gekopt, verrichtte doelman Timmer nog een wereldredding op een schot van dichtbij van Melasjtsjenko. Daardoor bleef het terecht 1-2.