BERLIJN - Robert Hoyzer nam het initiatief om voetbalwedstrijden te manipuleren, zodat er in het wedcircuit flink aan kon worden verdiend. De 29-jarige Ante Sapina, door de Duitse justitie beschouwd als hoofdverdachte van de Kroatische wedmaffia, uitte deze beschuldiging jegens de 26-jarige scheidsrechter donderdag op de tweede dag van het omkoopproces in Berlijn.

"Wat is het je waard als Paderborn dit weekeinde wint?" Met die vraag zou Hoyzer (26) zich voorjaar 2004 tot Sapina hebben gericht. De eigenaar van Café King ging op het voorstel in, verklaarde hij voor de rechtbank. Hij betaalde de arbiter 8000 euro. Dat weekeinde, op 22 mei, versloeg SC Paderborn in de Regionalliga Chemnitzer FC. Het begin van het omkoopschandaal.

Wedbedrijf

Sapina vormde samen met zijn broers Milan en Filip in het café een snel groeiend wedbedrijf. In het Duitse omkoopschandaal zou het trio ongeveer 2 miljoen euro hebben verdiend aan weddenschappen. Volgens justitie zijn er 23 wedstrijden gemanipuleerd.

Ante probeerde donderdag het blazoen van de broers op te poetsen. Raadsman Thomas Hermes van Hoyzer noemde de bewering van de Kroaat weinig verrassend. "Ante stelt het zo voor dat het lijkt alsof Hoyzer hem de manipulatie opdrong."