MILAAN - PSV heeft woensdagavond de voetbalwereld heel even op zijn kop gezet. De Eindhovenaren kwamen naar Milaan voor een punt en slaagden ook nog in die opzet. De sterrenformatie van AC Milan was de hele wedstrijd een klasse beter dan de Brabanders, maar slaagden er niet in dat overwicht in de stand uit te drukken: 0-0.

Coach Guus Hiddink besloot zijn elftal in het matig gevulde San Siro aan te passen aan Milan. Door alle blessureleed in zijn selectie en het ontbreken van Vennegoor of Hesselink voetbalden de Brabanders in Noord-Italië met slechts twee aanvallers. Beasley, die normaal op een van de vleugels speelt, kreeg van Hiddink een plek achter de spitsen Farfan en Robert toebedeeld, waardoor PSV net als Milan met een ruit op het middenveld speelde.

Kaka

De omzetting kwam het spel van de Brabanders nauwelijks ten goede. AC Milan domineerde de eerste helft en kreeg drie goede mogelijkheden om de score te openen. Al na drie minuten verkeek de Eindhovense defensie zich op een snel genomen vrije trap van Kaka, die door Vieri maar net werd overgeschoten. Seedorf kwam in de 35e minuut helemaal vrij voor Gomes, nadat de keeper een schot van Kaka had geblokt. Met een veel te zacht kopballetje verprutste hij die kans echter.

De beste mogelijkheid was echter voor Sjevtsjenko. De Oekraïner kreeg na twintig minuten een vrije doortocht in de richting van Gomes, maar slaagde er niet in om de kans te verzilveren. De normaal zo trefzekere aanvaller kwam niet verder dan een slecht geplaatst schot, dat door de Braziliaanse doelman vakkundig werd gestopt. PSV kwam voor rust tot geen enkele kans en had veel moeite de bal in de ploeg te houden.

Lading

Voor Seedorf had de wedstrijd tegen PSV een extra lading. De middenvelder liet afgelopen week in het tijdschrift Sportweek weten dat hij nog steeds graag naar het WK wil en dat hij hoopt bondscoach Marco van Basten de komende periode te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Tegen PSV speelde de 77-voudig international bij vlagen goed, maar leed hij ook erg veel balverlies. Wel verraste hij Gomes vlak na rust met een hard schot dat door de armen van de doelman glipte. In de rebound kwam Sjevtsjenko net een teen tekort om de bal in het doel te schieten.

Voetbalshow

Het eerste kwartier na de pauze stond PSV sowieso zwaar onder druk. Milan zette vol aan en creëerde kans op kans. Kaladze, Inzaghi, Kaka, Seedorf, Cafu en Pirlo (vrije trap) dwongen Gomes tot het uiterste om zijn doel schoon te houden. PSV figureerde in die fase slechts in een voetbalshow die werd opgevoerd door Milan. Het was ook niet gek. PSV heeft door alle mutaties in de selectie en de vele blessures amper mogelijkheden om een fatsoenlijk team op te stellen.

Veelzeggend was het verschil in wisselspelers. Bij Milan werden de geslepen en uiterst geroutineerde Inzaghi en Serginho ingebracht. Bij de Nederlandse landskampioen kreeg de pas zeventienjarige Aissati een kans, als vervanger van Robert die geen indruk maakte als vervanger van de geschorste Vennegoor of Hesselink. Veel meer smaken had Hiddink ook niet. Zijn spelersgroep bestond uit slechts zeventien spelers.

Nauwelijks gevaarlijk

Maar PSV bleef lang overeind en hoe langer het Milanese doelpunt uitbleef, hoe groter het vertrouwen leek te worden. In de slotfase kwam PSV af en toe zelfs aan aanvallen toe, al werd de ploeg nauwelijks gevaarlijk. Dat PSV uiteindelijk een punt weghaalde uit San Siro was een mirakel dat met normale voetballogica eigenlijk weinig te maken had.