HEERENVEEN - Gerard Kemkers blijft langer verbonden aan de schaatsformatie van TVM. De coach heeft inmiddels zijn contract opengebroken en verlengd tot 2008.

Mogelijk krijgt Kemkers na het komend seizoen een functie als technisch directeur. Hij zou dan minder vaak van huis hoeven te zijn. De staf van de topploeg wordt in dat geval aangevuld met een extra allroundcoach.

Arjan Bos, president-directeur van de verzekeringsmaatschappij, maakte woensdag bekend dat sprinter Nijenhuis eveneens heeft bijgetekend tot 2008. Eerder al legde TVM de talenten Sven Kramer en Ireen Wüst vast tot dat jaar.

Volgens Bos had de KNSB in Kemkers de ideale opvolger van de vertrekkende topsportcoördinator Ab Krook gezien. "Met die wetenschap is Gerard naar ons toegekomen: Wat willen jullie. Ik vind dat deze coach perfect past bij de cultuur van ons bedrijf en onze ploeg. Ik sluit niet uit dat hij nog veel langer blijft."

Om privé-redenen had Kemkers in een eerder stadium weleens laten doorschemeren iets anders te willen. "Laten we eerlijk zijn", zei de coach, "het is toch een baan waarbij je 200 dagen per jaar in een hotel zit. Maar de thuissituatie heeft er nog niet te veel onder te lijden. Bij deze schaatsploeg voel ik me thuis. We werken zeer professioneel, in een goede sfeer. Daarom was de beslissing niet moeilijk."

Turijn

In onderling overleg kwamen Kemkers en Bos tot duidelijke doelen voor dit seizoen. Drie medailles bij de Winterspelen van Turijn. Bos: "Gerard zei eerst nog: Drie keer goud, maar drie medailles op zich vind ik ook prachtig. Een hoge ambitie past bij ons bedrijf. Ik houd niet van vage doelstellingen. We zijn een topploeg en willen ons als zodanig presenteren. Bij deze dan."