AMSTERDAM - Opgelucht en gelukkig zagen spelers en supporters van Ajax dinsdagavond toe hoe een aanvankelijk afgeschreven spits de club voorbij het nietige FC Thun leidde. Met twee treffers had Yannis Anastasiou een groot aandeel in de eerste zege (2-0) sinds een jaar van de Amsterdamse club in de Champions League.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Halverwege de eerste groepsronde bekleedt Ajax nu de tweede positie in de matig bezette groep B van het toernooi voor beste clubteams van Europa. In de komende duels met opnieuw FC Thun en Sparta Praag kunnen de Amsterdammers volgende maand zowaar een voorschot op de tweede ronde van de Champions League nemen.

Gelijk

"Ajax heeft een spits olé olé", zong de harde kern van Ajax supporters na de twee treffers van Anastasiou. Op basis van de wedstrijd tegen FC Thun hadden ze onmiskenbaar gelijk.

Afgaande op het matige spel van Ajax tegen de Zwitsers is het nog maar zeer de vraag of de F-side komende zondag na negentig minuten voetballen tegen PSV het liedje nog een keer kan aanheffen. Het was namelijk ook Anastasiou die in de tachtigste minuut de beste mogelijkheid van de wedstrijd verprutste.

Reservespeler

Ajax kon het succesje goed gebruiken. De club heeft ongewild nog steeds veel weg van de ploeg die de vroegtijdig vertrokken trainer Koeman niet meer aan het voetballen kreeg. De voor 6 miljoen euro aangetrokken centrumspits Rosenberg is alweer tot reservespeler gedegradeerd. Naar een leiderstype als Cocu bij PSV wordt nog steeds gespeurd.

Extra pijnlijk is dat de in Amsterdam om onduidelijke reden afgekeurde Koné in Eindhoven wel uitstekend rendeert. Arveladze, de spits die niet hoefde terug te komen, is in dienst van AZ nog steeds topschutter van de eredivisie. De vertrokken Van der Vaart is namens HSV één van de revelaties van de Bundesliga.

Vertrekken

Daarbij dreigen Trabelsi, Maxwell, De Jong, Galasek, Pienaar, Boukhari en Vonk aan het einde van het seizoen transfervrij bij Ajax te vertrekken.

Technische leiding

Bij slechte sportieve prestaties ging in het recent verleden de beschuldigende vinger van de beleidsmakers van Ajax vaak naar trainer of technisch directeur. Ook het bestuur van de Amsterdamse club zal beseffen dat het niet verstandig is om jaarlijks met een nieuwe technische leiding te beginnen.

Wanhopige zoektocht

In zijn inmiddels bijna wanhopige zoektocht naar doelpunten koos trainer Blind voor het duel met FC Thun maar weer eens voor een nieuwe aanval. Anastasiou, de spits die tot voor kort mocht vertrekken, begon centraal voorin. Rosales startte waarschijnlijk voor het eerst in zijn leven als linksbuiten.

Stijf

Dat laatste bleek geen succes. De Argentijn is stijf rechts en besloot na enkele mislukte pogingen daarom ook maar niet meer met zijn linkervoet te schieten. Na rust acteerde Rosales weer als rechtsbuiten en verscheen Sneijder voorin op de linkerflank. Babel kwam pas kort voor tijd in de ploeg.

FC Thun speelde in de niet uitverkochte ArenA naar zijn begroting. Net als goede middenmoters in de Nederlandse eerste divisie moeten de Zwitsers van 3 miljoen euro rondkomen. Ajax acteerde lange tijd als een club zonder succes en zelfvertrouwen.

Goede kansen

Maar liefst vier verdedigers moesten van trainer Blind aanvaller Lustrinelli in bedwang houden. De enige spits van Thun kreeg niettemin drie goede kansen maar kon doelman Stekelenburg niet passeren. Na het doelpuntloze gelijkspel tegen Heracles kwam Ajax wel tot scoren.

Druk

De vorig seizoen eigenlijk al afgeschreven spits Anastasiou deed wat aanwinst Rosenberg dit seizoen veelvuldig naliet. Met een treffer voor (36e minuut) en na rust (55e minuut) voorkwam de Griek voorlopig dat de druk op de beleidsmakers van Ajax al vroeg in het seizoen grote vormen aan ging nemen.