AMSTERDAM - De 25-jarige Britse Katherine Legge mag eind november voor het eerst in een F1-wagen kruipen. De Squadra Toro Rosso, zeg maar het nieuwe Minardi, laat de Britse samen met drie andere jonge rijders testen in het Italiaanse Vallelunga.

Legge presteerde dit jaar heel goed in het Toyota Atlantic kampioenschap (dat overigens gewonnen werd door Nederlander Charles Zwolsman) en krijgt nu van Minardi-eigenaar Red Bull de kans om voor het eerst een F1-wagen te testen. Daarmee wordt de Britse de eerste vrouw sinds Giovanna Amati die nog eens echt een F1-wagen mag testen. In 2002, tien jaar na het verdwijnen van Amati uit de F1, bestuurde Sarah Fisher wel al eens een McLaren. Maar dat was niet meer dan een demo. De Amerikaanse Danica Patrick wees een zelfde kans bij BAR dit seizoen af. Legge krijgt wel een echte test en heeft dat ook wel een beetje te danken aan Cosworth-baas Kevin Kalkhoven, die naar verluidt héél veel interesse vertoont in de prestaties van de Britse.

Red Bull stopt zoektocht naar Amerikaans talent

Haast gelijktijdig met het nieuws van de test voor Legge, maakte Red Bull bekend dat het de zoektocht naar Amerikaans talent stopzet. Nu Amerikaan Scott Speed volgend seizoen bij het tweede Red Bull team (Squadra Toro Rosso) aan de slag kan, vindt de drankenfabrikant dat hun "Young Driver Search" programma zijn doel heeft bereikt. Twee andere Amerikaanse talenten, Colin Fleming en John Edwards, kunnen wel op sponsoring van Red Bull blijven rekenen.

Dat geldt niet voor het IRL IndyCar team van Eddie Cheever. Hij moet het in 2006 zonder de steun van Red Bull stellen. Vanaf nu richt de "rode stier" zich helemaal op F1 en dat is ook nodig nu ze niet één, maar twee teams moeten runnen.