DEN HAAG - De bouw van het nieuwe stadion van voetbalclub ADO Den Haag kan beginnen. De Raad van State (RvS) heeft dinsdag laten weten dat ze de door de gemeente verleende milieuvergunning niet schorst, zoals onder anderen omwonenden hadden gevraagd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tegenstanders van de bouw zijn bang dat het stadion veel verkeer aantrekt, waardoor de geluidsoverlast en de luchtvervuiling toenemen. De RvS concludeert uit een rapport van TNO dat wel sprake zal zijn van een beetje extra luchtvervuiling, maar alleen direct boven de rijbaan. Langs de weg zal er geen "reëel effect zijn op de bestaande luchtkwaliteit", aldus de RvS.

Bouwvergunningen

De gemeente kan nu meteen met de bouw beginnen, alle bouwvergunningen liggen al klaar. Wethouder W. Stolte (Sport) is opgetogen. Hij bespreekt de uitspraak nog binnen het college van B en W, maar "wat mij betreft kan de eerste paal de grond in". Hij denkt dat de eerste bouwactiviteiten begin volgende maand te zien zijn.

Kosten

De RvS vernietigde dit voorjaar een eerder afgegeven milieuvergunning omdat niet genoeg onderzoek was gedaan naar de milieueffecten van het nieuwe stadion. De vertraging heeft de gemeente 5 miljoen euro extra gekost. De kosten waren oorspronkelijk geraamd op 33,5 miljoen euro.