ALKMAAR - Martijn Meerdink reist woensdag met de A-selectie van AZ mee naar de Oekraïne voor de eerste groepswedstrijd in het UEFA-bekertoernooi tegen Djnepr Djnepropetrovsk. De 29-jarige middenvelder is volledig hersteld van zijn zware knieblessure, die hij in maart opliep tijdens de training van het Nederlands elftal.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Meerdink begint in de Oekraïne op de bank. Zijn rentree in de wedstrijdselectie (van negentien man) werd in het spelershome van AZ met gejuich en applaus begroet. "Dit is een persoonlijke overwinning", sprak de Achterhoeker aangenaam verrast Meerdink onderging op 8 april een operatie in het Medisch Centrum Alkmaar. Daarbij werd een gescheurde kruisband in zijn rechterknie vervangen door een pees uit de hamstring van zijn rechterbovenbeen.

Revalidatie

Na de ingreep was de verwachting dat de voormalige speler van De Graafschap zes tot negen maanden uit de roulatie zou zijn. "Het is fantastisch hoe snel zijn revalidatie is verlopen", liet coach Van Gaal dinsdag na de training weten.

Meerdink heeft inmiddels in drie duels van Jong AZ meegedaan. Twee keer een helft van 45 minuten en afgelopen maandag een uur tegen Willem II (1-0). Verdediger Joris Mathijsen, die half april eveneens een zware knie-operatie onderging, was tegen de Brabanders ook van de partij (45 minuten).

Te vroeg

Het duel in de Oekraïne komt voor de centrale verdediger nog net iets te vroeg. "Maar ook zijn herstel komt sneller dan verwacht", constateerde Van Gaal tevreden.

Ondanks de liesblessure voor verdediger De Zeeuw begint verdediger Ron Vlaar donderdag opnieuw op de bank. Volgens Van Gaal moet de (jeugd)international, die als invaller zaterdag bij PSV (3-0) uit het veld werd gestuurd, een beetje tegen zichzelf in bescherming worden genomen. "Ron heeft het momenteel moeilijk bij ons, ook met zichzelf. Hij heeft een paar ongelukkige wedstrijden gespeeld."

Uitrusten

Routinier Barry van Galen gaat helemaal niet mee naar Oost-Europa. De 35-jarige middenvelder heeft in overleg met zijn trainer besloten om thuis te blijven om goed uit te rusten. "Drie wedstrijden in een week begint wat veel voor hem te worden", zei Van Gaal, die zelf het initiatief nam om Van Galen te passeren. "Ik heb hem zondag weer hard nodig voor de wedstrijd tegen Willem II. Bovendien wil ik ook na de winterstop nog graag over hem beschikken."

Verdedigende rol

Van Galen gaf dinsdag na de training nog wel aan dat zijn absentie in Oekraïne ook een tactische reden heeft. Hij zei weinig zin te hebben in een meer verdedigende rol. "Dat klopt", gaf Van Gaal toe. "Barry denkt en speelt vaak meer als aanvaller dan als middenvelder. Tegen het countervoetbal van Djnepr kunnen we ons dat niet permitteren."

Training

Op basis van de training dinsdag in Alkmaar beginnen de IJslandse verdediger Steinsson (voor de geblesseerde De Zeeuw) en de Belgische aanvaller Huysegems (voor Van Galen) in het basisteam. Jaliens vormt met Opdam het hart van de verdediging.

Vermoedelijke opstelling AZ: Timmer; Steinsson, Jaliens, Opdam en De Cler; Landzaat, Perez, Schaars en Huysegems; Sektioui en Arveladze.