AUXERRE - Met gemengde gevoelens nam PSV dinsdagavond notie van het behaalde doelpuntloos gelijke spel in de ouverture van de Champions League bij Auxerre. Met het oog op de eerdere uitduels op het hoogste Europese clubniveau moet het ene winstpuntje de Eindhovenaren tevreden stellen. Toch was er ook het gevoel dat een zege zeker tot de mogelijkheden had behoord.
PSV
Champions League

Auxerre is waarschijnlijk de zwakste tegenstander van PSV in de poule waarvan Arsenal en Borussia Dortmund verder deel uitmaken. De Fransen vergaarden een grote naam als opleidingsinstituut, maar blijven een club die rond moet komen van een begroting van slechts miljoen euro, nog niet de helft van de huishouding in Eindhoven. Daarbij kon Auxerre geen beroep doen op sterspeler Cisse, inmiddels volwaardig lid van de Franse nationale elf.

Weinig lef

Geheel in strijd met de opdracht van trainer Guus Hiddink toonden de Eindhovenaren echter te weinig lef

In de praktijk kwam daar weinig van terecht. PSV was veel in balbezit, maar acteerde nauwelijks op de helft van de tegenstander. Alleen in de eerste helft speelden de Eindhovenaren de bal al negentien keer terug op doelman Jelle Ten Rouwelaar.

Waterreus

De van Emmen overgekomen keeper was de vervanger van de geblesseerde Ronald Waterreus. De tweede doelman van het Nederlands elftal raakte maandag tijdens de afsluitende training in het stadion van Auxerre geblesseerd aan zijn hamstring. Voordat hij ooit een wedstrijd heeft gespeeld in de eredivisie debuteerde Ten Rouwelaar dus in de Champions League.

Ten Rouwelaar

Hij deed dat niet onverdienstelijk. Auxerre was voor rust dicht bij een doelpunt toen Mwaruwari na een fout van Kezman alleen op Ten Rouwelaar kon aflopen. De 21-jarige geboren Fries verdrong de aanvaller naar de buitenkant en gelegenheidsaanvoerder Andre Ooijer bracht vervolgens redding op de doellijn.

Vlak voor tijd voorkwam Ten Rouwelaar nog dat Fadiga de winnende treffer scoorde. "Jelle heeft het fantastisch gedaan", concludeerde Hiddink. "Vooral voor een doelman die tot dusver alleen tegen Panningen en Dronten de nul heeft gehouden."

Ooijer droeg de aanvoerdersband vanwege de absentie van de geschorste Mark van Bommel. De international werd aanvankelijk vervangen door Remco van der Schaaf, een tweede debutant in de Champions League. Tot grote ergernis van trainer Hiddink nam de van Vitesse overgekomen middenvelder al na drie minuten volkomen onnodig een gele kaart. Van der Schaaf bleef onnodige overtredingen maken en moest in de veertigste minuut plaats maken voor Theo Lucius. "Ik wilde niet wachten op de rode kaart. Het is geen straf, maar hij moet nog leren."

Overtuigd van de geringe kracht van de tegenstander speelde PSV met Heinzte als linksback en Bouma als linksbuiten na rust meer op de aanval. Kezman kreeg twee uitstekende mogelijkheden maar faalde. Ook Bouma kon doelman Cool niet passeren. Het offensief van de Eindhovenaren stokte een kwartier voor tijd. Met de serie slechte uitwedstrijden van voorheen in de Champions League in het achterhoofd nam de ploeg genoegen met een gelijkspel.

Hiddink

"Nee, ik ga niet klagen als we aan het eind twee punten tekort komen", zei Hiddink. "Maar met een beetje geluk winnen we hier gewoon. Op dit niveau moet je die paar kansjes die je krijgt gewoon afmaken. En vergis je niet. Auxerre is een gevaarlijke ploeg. We hadden hier in het mes gelopen als we waren blijven aanvallen. Dat is in het verleden te vaak gebeurd."

/SPORTAjax wint met 2-1 en PSV speelt gelijk