AMSTERDAM - Vooraf had Ronald Koeman twijfels of Ajax wel klaar zou zijn voor de Champions League. De trainer wist niet of zijn spelers bestand waren tegen de druk en de hoge verwachtingen. Maar zijn ploeg speelde tegen Olympique Lyon, in de eerste helft vooral, alle twijfels van zich af en won met 2-1.
Champions League
Olympique Lyon

Tevredenheid overheerste uiteraard bij de coach, al plaatste hij wel kanttekeningen bij het soms slordige en chaotische spel in de tweede helft.

"Het was een spannende wedstrijd. Wij speelden de eerste helft heel goed, vonden de vrije man op het middenveld en kregen kansen. De tweede helft gaf een ander veld. Lyon nam meer risico's, wij lieten ons te ver terugzakken en leden te veel balverlies."

Met bijna zelfs nog fatale gevolgen. Lyon kwam in de slotfase op -1 en had de gelijkmaker in het vizier. Verdiend was dat trouwens niet geweest. Aan de druk en de hoge verwachtgen wilde Koeman dat niet wijten. "Het heeft te maken met ervaring en slimheid. Dat missen wij nog, wij kunnen niet zomaar een wedstrijd uitspelen."

Punten halen

Hij haalde de druk bij de spelers weg. "Daarom is de tweede ronde halen geen doelstelling. Het doel is mee te doen om de landstitel en zoveel mogelijk punten te halen in de Champions League, niet meer. Dat is verschrikkelijk moeilijk. We praten wel over niveau Champions League, dat beseft niet iedereen."

Grote man bij Ajax was spits Ibrahimovic. De Zweed scoorde twee keer (in de eerste helft) en lijkt de ban te hebben doorbroken. Hij is in aanleg de beste spits ten opzichte van Hossam en Machlas, maar liet zijn talent alleen op de trainingen zien. Koeman: "Hij maakte fantastische goals. Hij moet over een drempel heen, maar zoals hij nu speelde kan hij de nummer negen van Ajax zijn."

Litmanen

Positieve aspecten waren er genoeg bij Ajax. Negatieve ook wel. Het spel van Litmanen verraste gezien het feit dat hij drie jaar lang amper topvoetbal speelde. "Hij was een ruggensteun. Hij hielp spelers, stuurde ze en had aanvallend veel inbreng; zo wil ik hem zien."

Inter

Volgende week woensdag wacht Internazionale in Milaan. De Italianen speelden 2-2 tegen Rosenborg, zodat de Amsterdammers zich in de komende weken (na Inter speelt de ploeg uit tegen Rosenborg) een goede uitgangspositie kunnen verschaffen voor de tweede ronde. Zo ver wil Koeman niet vooruit denken. Daarvoor kent zijn ploeg nog teveel tekortkomingen.

/SPORTAjax wint met 2-1 en PSV speelt gelijk