AMSTERDAM - Na drie jaar afwezigheid heeft Ajax een succesvolle rentree in de Champions League gemaakt. De jonge, onervaren ploeg van Ronald Koeman liet in de ouverture tegen Olympique Lyon zien waartoe het in staat is. Vooral dankzij een sterke eerste helft wonnen de Amsterdammers met 2-1.
Champions League

Na de landstitel en de beker wil Ajax dit seizoen ook internationaal presteren. Overwinteren in de Champions League is het streven. De voorbije jaren speelde de club geen rol van betekenis in Europa, met vroege en soms blamerende uitschakelingen in de UEFA Beker. Drie jaar geleden speelde Ajax voor het laatst in het toernooi. Toen eindigde de ploeg roemloos als laatste in de groep met vier puntjes. Trainer Olsen moest meteen vertrekken.

Internationale ambities

Inmiddels mag Ajax weer internationale ambities hebben. De opvallendste speler in de ouverture was spits Ibrahimovic. Hij scoorde twee keer in de eerste helft. Hij is regelmatig verguisd bij de club en werd in de zomer schaamteloos via makelaars bij diverse clubs aangeboden. Maar Ibrahimovic (20) liet eindelijk zien waartoe hij in staat is. Koeman vindt hem in aanleg de beste spits van Ajax, maar tot nu toe kwam hij niet tot wasdom.

Fabelachtige actie

De Zweed opende de score met een fabelachtige actie. Vanaf de linkerkant draaide en kapte hij het strafschopgebied binnen en met rechts schoot hij vervolgens de bal in de verre hoek. De tweede goal kwam tot stand na een sublieme pass van Litmanen op Sikora, die vervolgens Ibrahimovic op maat bediende. Dat waren pas zijn eerste officiële doelpunten in dit seizoen. Hossam keeg steeds de voorkeur, tot zijn uitbarsting afgelopen vrijdag.

Hoewel hij vooraf had aangekondigd zich te zullen aanpassen, handhaafde Koeman de ploeg die zaterdag in de eredivisie van Zwolle won. Ajax speelde gewoon 4-3-3, dus met echte vleugelspelers (Van der Meyde en Sikora). Dat getuigde van durf en moed bij de trainer, die Lyon als de beste en gevaarlijkste tegenstander bestempelde in groep D.

Geen plankenkoorts

Ajax speelde vol bravoure tegen de Franse landskampioen. Koeman was benieuwd hoe zijn spelers zouden omgaan met de druk en verwachtingen. Van plankenkoorts was geen sprake. Integendeel. Litmanen drukte nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd. Vooraf werd gevreesd dat de ploeg gehandicapt zou zijn zonder Van der Vaart. Daar was geen sprake van.

De aanvallende speelwijze hield wel in dat Lyon ook grote kansen kreeg. De Braziliaanse spits Anderson was voor de rust twee keer kansrijk. Beide keren redde de jonge doelman Stekelenburg bekwaam. Dik tien minuten na de rust voorkwam hij opnieuw een tegentreffer, na een inzet van Juninho.

Lyon was verrast door de speelwijze van Ajax en wist zich totaal geen raad met de flankspelers. Van der Meyde en Sikora hadden van positie gewisseld. Met name Sikora was vanaf rechts constant dreigend. Lyon-trainer Le Guen bracht na de 2-0 vreemd genoeg een extra verdediger in, in plaats van een aanvaller. Slechts het eerste kwartier van de tweede helft had Lyon vat op Ajax. Ajax maakte de wedstrijd zelf nog spannend in de slotfase.

Anderson maakte op fraaie wijze de 2-1 en kort daarna incasseerde verdediger Yakubu zijn tweede gele kaart. Dat tekent de wisselvalligheid van de ploeg. Maar de ploeg hield knap stand.

PSV pakt punt

PSV pakte een punt bij het eveneens Franse Auxerre. Het duel eindigde zoals het begon: 0-0. Met het oog op de eerdere uitwedstrijden op het hoogste clubniveau moet het ene winstpuntje de Eindhovenaren tevreden stellen. Toch was er ook het gevoel dat een overwinning tijdens het bezoek aan Frankrijk mogelijk was.

Veldoverwicht

PSV was veel in balbezit, maar speelde nauwelijks op de helft van de tegenstander. Alleen in de eerste helft speelden de Eindhovenaren de bal al negentien keer terug op doelman Jelle Ten Rouwelaar. De van Emmen overgekomen keeper was de vervanger van de geblesseerde Ronald Waterreus.

Hij deed dat niet onverdienstelijk. Auxerre was voor rust dicht bij een doelpunt toen Mwaruwari na een fout van Kezman alleen op Ten Rouwelaar kon aflopen. De 21-jarige geboren Fries drong de aanvaller naar de buitenkant en gelegenheidsaanvoerder Andre Ooijer bracht vervolgens redding op de doellijn. Vlak voor tijd voorkwam Ten Rouwelaar nog dat Fadiga de winnende treffer scoorde.

Overtuigd van de geringe kracht van de tegenstander speelde PSV na rust meer op de aanval. Kezman kreeg twee uitstekende mogelijkheden, maar faalde. Ook Bouma kon doelman Cool niet passeren. Het offensief van de Eindhovenaren stokte een kwartier voor tijd.

Met de serie slechte uitwedstrijden van voorheen in de Champions League nam de ploeg genoegen met een gelijkspel. Hopelijk voor PSV komt het aan het eind van de eerste ronde niet twee punten tekort om de grote doelstelling van de clubleiding in vervulling te laten gaan.

/SPORT'Met een beetje geluk hadden we van Auxerre gewonnen'Koeman: Ajax mist slimheid