Marathonloper Abdi Nageeye gaat de trainingsgroep van wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in het Keniaanse Kaptagat verlaten. De Nederlands recordhouder wil op een andere locatie bij een andere trainer zijn carrière voortzetten.

De 31-jarige Nageeye, die al zeker is van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio, weet nog niet waar hij heengaat, maar wil binnen enkele dagen al de knoop doorhakken, vertelt hij dinsdag tegen het AD.

Nageeye heeft zich de afgelopen jaren op hoogte in Kenia in de trainingsgroep van Kipchoge opgewerkt tot een atleet van mondiaal subtopniveau, maar kon niet de stap naar een tijd van 2:04 of 2:05 maken. Hij verbeterde zich wel van 2:10.24 naar 2:06.17, het huidige Nederlands record.

"Ik blijf een nomade en een gevoelsmens", zegt Nageeye. "En mijn gevoel zegt nu dat ik hier niet meer de stap naar laag in de 2:05 of 2:04 ga maken. Het programma is gemaakt voor de besten, lopers van het niveau van Eliud. En iedereen volgt. Het is alles op een hoop en kijken wie overleeft. Ik twijfel nu of dat goed voor mij is."

Eliud Kipchoge liep de marathon in 2019 onder de twee uur, maar dat geldt niet als officieel record.

Eliud Kipchoge liep de marathon in 2019 onder de twee uur, maar dat geldt niet als officieel record.
Eliud Kipchoge liep de marathon in 2019 onder de twee uur, maar dat geldt niet als officieel record.
Foto: Pro Shots

'Het is niet wat ik wil in wedstrijden'

Nageeye wist het eigenlijk al na de marathon van Valencia vorige maand, waarin hij als vijftiende eindigde in 2:07.09. Het was weliswaar zijn tweede tijd ooit, maar hij was toch teleurgesteld omdat hij maanden naar de wedstrijd had toegewerkt en een minuut onder zijn Nederlands record had willen lopen.

"Ik heb alles gegeven in de trainingen, maar in de wedstrijden is het niet wat ik wil. Ik vraag me echt af of ik nog goed op de trainingen reageer."

De geboren Somaliër blijft wel in Afrika, omdat zijn kinderen naar school gaan in Kenia en hij op hoogte wil blijven trainen. Nageeye voert al gesprekken met twee trainers. "Ik wil nog vier jaar alles uit mijn carrière halen. Ik ga mooie tijden lopen en ik ga het heel moeilijk maken voor de volgende Nederlander om mijn nationaal record te verbeteren."