BERLIJN - Het naderende wereldkampioenschap voetbal in de zomer van 2006 wordt deze week in Duitsland even naar de achtergrond gedrongen. De meeste aandacht zal uitgaan naar de rechtszaak in Berlijn wegens het omvangrijke omkopingsschandaal in het Duitse profvoetbal, dat begin dit jaar werd onthuld.

Het openbaar ministerie in Duitsland heeft zes man in staat van beschuldiging gesteld wegens omkoping en fraude in een georganiseerde bende. Het zijn de scheidsrechter Robert Hoyzer en Dominik Marks, ex-prof Steffen Karl en drie Kroatische broers die grote sommen geld zouden hebben verdiend met illegale en gesaboteerde weddenschappen bij een officieel erkend gokbureau in Duitsland.

Bekentenis

Het drietal runde in Berlijn een bar. Zij zouden de twee ex-arbiters hebben opgedragen, in ruil voor vette premies, legio wedstrijden te beïnvloeden. Hoofdverdachte is gokbaas Ante Sapina, die volgens het OM in Duitsland alleen al met twee gemanipuleerde uitslagen een miljoen euro verdiende. Tegen hem zijn 42 aanklachten ingediend. De Kroaat, die als enige van de zes beklaagden nog steeds vast zit, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Celstraf

Hetzelfde geldt voor vier andere verdachten. Alleen ex-arbiter Marks blijft volharden in zijn onschuld. De advocaat van hoofdverdachte Ante Sapina zei maandag dat hij verwacht dat alle beklaagden in meer of mindere mate schuldig worden bevonden. Voor hen dreigt in dat geval een celstraf van zes maanden tot maximaal tien jaar.

Gemanipuleerd

De geruchtmakende zaak kwam eind januari aan de rollen toen vier scheidsrechters de Duitse voetbalbond opmerkzaam maakten op dubieuze gedragingen en beslissingen van hun collega Hoyzer. Na een week bekende de frauderende arbiter dat hij voor een bedrag van 70.000 euro wedstrijden in de tweede en derde Bundesliga en in de Duitse beker had gemanipuleerd.

Geroyeerd

Uiteindelijk zouden 23 duels door de gokbende zijn beïnvloed. De Duitse voetbalbond liet twee wedstrijden overspelen. De DFB betaalde tevens een schadevergoeding aan HSV van 2 miljoen euro voor de gemanipuleerde uitschakeling tegen Paderborn in de Duitse beker. De twee ontmaskerde scheidsrechters werden wegens het schandaal geroyeerd.

De eerste zittingsdag is dinsdag in Berlijn, waarna donderdag de zaak wordt voortgezet. Waarnemers houden rekening met tien tot twaalf zittingsdagen, die steeds per week op dinsdag en donderdag in Berlijn worden afgewerkt. De hele Duitse voetbalwereld hoopt dat de hele affaire snel is afgerond, in elk geval voor de WK-loting op 9 december in Leipzig.

Die ceremonie is het hoogtepunt van een groot galafeest waarvoor alle grootheden uit de internationale voetballerij zijn uitgenodigd. De nagalm van het omkopingsschandaal, dat de Duitse voetbalwereld op de grondvesten deed trillen, wil het Duitse WK-comité onder voorschitterschap van Kaiser Franz Beckenbauer daarbij zo weinig mogelijk nog horen.