ARNHEM - Vitesse heeft nog nooit overwinterd op Europees niveau. Dit seizoen komt het er waarschijnlijk weer niet van. Rapid Boekarest, de tegenstander in de eerste ronde van het UEFA-bekertoernooi, lijkt meteen al een te groot obstakel voor de Arnhemse club.

De teleurstellende 1-1 in het akelig lege Gelredome voorspelt niet veel goeds voor de return over twee weken in Roemenië. De Oost-Europese gelijkmaker viel tien seconden voor het eindsignaal. Rapid kwam er in de Arnhemse voorbeschouwingen niet al te best af. Volgens de technische staf van Vitesse, die de tegenstander in Roemenië twee keer liet bekijken, was de derde club van Boekarest (na Steaua en Dinamo) een defensieve, uitgekookte ploeg met een flinke portie hardheid.

Tweevoudige landskampioen

Het tegendeel bleek echter waar. Rapid ontpopte zich als een voetballende, gedisciplineerde ploeg met een gezonde aanvalsdrang. De tweevoudige landskampioen (1967 en 1999) drong het verbaasde Vitesse zelfs veelvuldig het spel op.

Weinig toeschouwers

Voor amper 11.000 toeschouwers, een laagterecord in het Gelredome bij Europees voetbal, opende de thuisploeg nog wel verrassend sterk. Een doelrijp schot van Levtsjenko werd in de eerste minuut nog net van richting veranderd, waarna Hofs uit de daaruit volgende hoekschop op de lat kopte. Meer doelgevaar zat er daarna niet in voor Vitesse, dat een angstige, onzekere en rommelige indruk maakte.

Rapid controleert

Het soepel combinerende Rapid controleerde de wedstrijd, met oud-Feyenoorder Sabau (1990-92) als rustpunt op het middenveld. De 55-voudige international oogde ietwat stram, maar was niet van de bal te krijgen. Slim en snel verdeelde hij het spel. Het verrassende Rapid dwong in de eerste helft vier doelrijpe kansen af. Dankzij doelman Jevric hield Vitesse tot aan de rust de nul. Middenvelder Janssen keerde na de pauze niet terug in het veld. Trainer Snoei ruilde de allerminst topfitte jeugdinternational in voor de Belg Claessens. Met zijn gezicht op onweer bekeek Janssen de tweede helft van de tribune. "Geen commentaar", bromde de getalenteerde speler, die worstelt met de nasleep van een scheenbeenbreuk.

Met een snelle gele kaart, na een charge op Sabau, bracht Claessens wel wat meer vuur in de wedstrijd. Maar Rapid bleef aanvankelijk de betere ploeg. Opnieuw Jevric en verdediger Fränkel, die een kopbal van Iencsi van de lijn haalde, voorkwamen een achterstand.

De tweede wissel van Snoei, Amoah voor Mbamba, sorteerde meer effect. De Ghanese spits, die door een gekneusde teen nog geen 90 minuten aan kan, stond amper vijf minuten in veld toen Vitesse geheel tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Uit een diepe pass van Cornelisse bracht Amoah de bal voor het Roemeense doel, waar Peeters ongehinderd kon intikken, 1-0.

Goed slotoffensief

De onverwachtte meevaller inspireerde Vitesse tot een aardig slotoffensief, met mooie kopkansen voor Hofs (redding doelman Curca) en Amoah (binnenkant van de paal). In de extra tijd scoorde verdediger Iencsi wel met het hoofd, 1-1. Hoe zuur ook voor Vitesse, dat was een terechte uitslag.