ROTTERDAM - De najaarsdip van Feyenoord is van korte duur geweest. Na de snelle uitschakeling in het UEFA-bekertoernooi door het middelmatige Rapid Boekarest en de daaropvolgende nederlaag bij FC Utrecht (3-1) werd er in Rotterdam-Zuid en omstreken niet veel meer gesproken over een mogelijke landstitel.

Met een ietwat geflatteerde zege op FC Groningen (4-1) keerden zondag het optimisme en het vertrouwen terug in de Kuip. Het opgeluchte legioen vierde de heroverde koppositie uitbundig. Trainer Koeman heeft echter nog veel (defensieve) problemen te overwinnen. Dat kan de oud-international evenwel in alle rust doen.

Balans en stabiliteit

In tegenstelling tot zijn collega's bij PSV, AZ en Ajax hoeft Koeman zich niet meer bezig te houden met Europees voetbal. Dat zou de komende drukke voetbalmaanden wel eens een groot voordeel kunnen zijn voor Feyenoord, dat nog naarstig op zoek is naar balans en stabiliteit in het wisselvallige elftal.

Kracht

"We proberen een sterk collectief te smeden, met uitschieters voorin en op het middenveld", legde Koeman uit. "Maar Feyenoord straalt nu al wel een bepaalde kracht uit. Wat dat precies is, weet ik niet, misschien zit het in de aanval. We koesteren in elk geval de punten die we hebben."

Gedurfde opstelling

Koeman had voor de wedstrijd tegen zijn oude club gekozen voor een gedurfde opstelling. Feyenoord begon aan het duel met drie verdedigers, drie middenvelders en liefst vier aanvallers (Castelen, Kuijt, Kalou en Boussaboun). Al na een klein half uur moest Koeman enkele omzettingen doen.

Achterin verhuisde Bahia van de linksbackpositie, waar hij de zieke Bosschaart verving, naar het centrum van de verdediging. Middenvelder Paauwe zakte een linie om de zwakke opbouw vanaf de linkerkant te verbeteren.

Opstelling

Koeman greep in zijn eigen opstelling in toen FC Groningen, dat overtuigend begon, al een tijdje op voorsprong stond in de goedgevulde Kuip. Een snoeiharde vrije trap van de Uruguayaanse verdediger Silva verdween in de negende minuut door de gammele muur achter de verraste doelman Lodewijks, 0-1.

Aanvallend deed Feyenoord het helemaal niet zo slecht. De thuisploeg dwong alleen al voor de rust voldoende scoringskansen af, mede door het povere spel van de Groningse vleugelverdedigers Silva en Floren.

Herkansing

Kuijt miste evenwel twee keer in riante positie, de al weken sukkelende Kalou was in de afwerking opnieuw zichzelf niet en Ghaly liet zich aftroeven door doelman Roorda. De Egyptische probleemvoetballer kreeg bij absentie van Ono, weer langdurig uitgeschakeld door een voetblessure, een herkansing van Koeman en deed het niet slecht.

Na de rust liep het opgepepte Feyenoord simpel weg van FC Groningen, dat de Rotterdammers vrij baan gaf. Boussaboun, met zijn eerste competitiegoal voor zijn nieuwe club, Kuijt (uit een fraaie pass van De Guzman), Kalou en ook Ghaly lieten het eerst nog boze legioen volop juichen.

Belangrijk

"De overwinning staat, de 4-1 staat en wij staan weer op de eerste plaats. Dat is allemaal belangrijk voor Feyenoord", merkte Koeman tevreden op.