AMSTERDAM - Na drie zeges op rij strandde de opmars van FC Utrecht zondagmiddag in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Het hardwerkende Roda JC trok met 2-1 verdiend aan het langste eind, een zege die in het eerste kwartier na rust gestalte kreeg. Oper was opnieuw matchwinnaar voor de Limburgers, die met hun tweede opeenvolgende overwinning aansluiting met de middenmoot hebben gevonden.

Bijzonder record

FC Utrecht blijft door de nederlaag de houder van een bijzonder record. De Utrechters zijn in Kerkrade het minst succesvol van alle clubs die in competitieverband minstens twintig keer op bezoek kwamen bij Roda JC.

Hoofdrol

In een slechte eerste helft eisten de twee doelmannen in negatieve zin de hoofdrol op. Eerst liet de Utrechtse keeper Terol een afstandsschot van Bodor los. De doelman, invaller voor de geblesseerde Grandel, had geluk dat de aanvallers van Roda JC niet konden profiteren. Tot opluchting van vooral Terol zelf, die zijn plaats onder de lat is kwijtgeraakt omdat zijn knullig mistasten FC Utrecht verleden seizoen de nodige punten kostte.

Vervolgens was het de beurt aan Roda JC-keeper Kujovic om opzichtig te grabbelen. Hij gleed weg bij een schot van Braafheid, die tot zijn eigen verbazing de bal in het doel zag rollen (0-1).

Hoekschop

Terol stond ook meteen na de hervatting weer in het middelpunt. Eerst redde hij knap op een schot van Bodor, maar bij de daaropvolgende hoekschop raakte hij verstrikt in een groep spelers en stuiterde de inzet van Sergio in het lege doel. Vijf minuten later was het opnieuw raak, maar dit keer trof Terol geen blaam. Roda-spits Oper draaide zich knap vrij en schoof de bal beheerst binnen.

Slordig

FC Utrecht hapte naar adem door de tempoversnelling van Roda JC en herpakte zich pas in de laatste twintig minuten. Het leidde slechts tot een kans voor aanvaller Fortuné en een fraai afstandsschot van Cornelisse. Het counterende Roda JC kreeg de beste mogelijkheden, maar de Limburgers sprongen daar slordig mee om.

NEC opgelucht na zege op RBC

NEC heeft een belangrijke overwinning behaald op RBC Roosendaal. De Nijmegenaren distantiëerden zich door de zege van 3-1 enigszins van de laatste plaats.

"We hebben slecht gespeeld, maar wel drie punten", concludeerde NEC-trainer Lok. "Alleen de openings- en de slotfase waren acceptabel." RBC-trainer Roks: "Een draak van een wedstrijd. En als je dan ook nog bijna een half uur met tien man verder moet, wordt het alleen maar moeilijker."

Zonder vertrouwen

NEC, dat zonder de geblesseerde Barreto moest aantreden, overheerste vooral in de eerste helft op alle fronten. RBC, dat zonder enig vertrouwen speelde, verdedigde uit alle macht, maar moest toezien hoe eerst Niedzielan te hoog mikte en Denneboom overkopte voordat deze naar binnen draaide en diagonaal inschoot (1-0).

Tegen de verhouding in knalde Elkhattabi vlak voor rust na een pass van Smolders vanuit het niets de gelijkmaker in (1-1). Nog in dezelfde minuut kopte Niedzielan uit een vrije trap van Tininho NEC opnieuw op voorsprong (2-1), waarbij Acuna zou zijn gehinderd door de Poolse aanvaller.

Tumult

Het tumult dat na deze treffer ontstond werd in de rust voortgezet. "Acuna werd bij dat doelpunt naar de grond getrokken door Niedzielan, maar dat was de scheidsrechter kennelijk ontgaan", mokte Roks na afloop.

NEC kreeg daarna diverse kansen om het slechte duel voortijdig te beslissen. Denneboom raakte evenwel de paal en Niedzielan schoot naast nadat hij doelman Volders al had omspeeld. Pas vijf minuten voor tijd gooide invaller Grot de wedstrijd in het slot. Na een lange rush bleef hij koelbloedig bij de afronding: 3-1.

Opgelucht

"De eerste overwinning in een thuiswedstrijd," sprak Lok opgelucht. "We kunnen de punten goed gebruiken."

Vitesse verslaag ADO

Vitesse is ADO Den Haag op de ranglijst van de eredivisie gepasseerd. Beide ploegen bevinden zich vooralsnog in het tweede rijtje. De Arnhemmers wonnen zondag het onderlinge duel met 3-1.

Theo Janssen maakte in de tweede helft het tweede doelpunt voor de thuisclub, in blessuretijd zorgde invaller Hersi voor de eindstand. Bij de rust was het in het Gelredome nog 1-1 door treffers van Benson (Vitesse) en Stroeve (ADO Den Haag).