AMSTERDAM - Haile Gebreselassie is er zondag in Amsterdam niet in geslaagd het wereldrecord op de marathon te verbeteren. De 32-jarige Ethiopische looplegende legde de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter af in een tijd van 2 uur, 6 minuten en 20 seconden officieus. Hij bleef daarmee ruim boven de tijd van de Keniaan Paul Tergat, die twee jaar geleden in Berlijn het wereldrecord op 2.04.55 zette.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Gebrselassie dook nog wel onder het parkoersrecord. Hij was drie seconden sneller dan de Keniaan Robert Cheboror, die vorig jaar in de hoofdstad 2.06.23 liep. De 2.06.20 was ook een persoonlijk record voor de Ethiopiër. Tevens was het de beste marathontijd van dit jaar.

Recordschema

De 'keizer van de lange afstand', in het bezit van vier wereldtitels en twee olympische titels op de 10.000 meter, maakte wel heel serieus werk van zijn recordpoging. Hij raasde werkelijk door de hoofdstad en zat voortdurend onder het recordschema. Halverwege kwam hij door in een supersnelle 62.03.


Gebrselassie maakte heel serieus werk van zijn recordpoging l Foto: Willem van Muyden

Maar na 25 kilometer haakte al de laatste gangmaker af en kon alleen nog de verrassend sterke Keniaan Daniel Yego nog even bijblijven. Vanaf 30 kilometer moest Gebrselassie het solo doen en bleek dat hij in het begin te hard was gegaan. Hij leverde steeds meer in op het schema van Tergat en moest in de slotfase nog ploeteren om het parkoersrecord aan te scherpen.

Pijnlijke grimas

Met een pijnlijke grimas in plaats van de vertrouwde brede glimlach gaf de Afrikaan kort na de race al het antwoord op zijn mislukte missie: "De marathon was vijf kilometer te lang." Ver achter Gebrselassie kwam Yego als tweede binnen in 2.08.59. Tesfaye Tola uit Ethiopië eindigde als derde in 2.09.17.

Vrouwen

Bij de vrouwen won Haile Gebrselassies landgenote Kutre Dulecha overtuigend. Ze noteerde op de 42,195 kilometer 2 uur, 30 minuten en 6 seconden. De Nederlandse Kristijna Loonen arriveerde als tweede vrouw in het Olympisch Stadion in een tijd van 2.34.08. Dat was boven haar persoonlijk record van 2.33.28. De Britse Sue Harrison werd derde in 2.38.28.