PHILLIP ISLAND - Wereldkampioen Valentino Rossi heeft zondag op Phillip Island voor de vijfde keer op rij de Australische MotoGP gewonnen. De Italiaanse Yamaha-coureur was op de eindstreep een seconde sneller dan de Amerikaan Nicky Hayden (Honda) die hem in de kwalificaties van pole position had afgehouden. De Spanjaard Carlos Checa eindigde voor Ducati op de derde plaats.

Rossi was al eerder dit seizoen gekroond tot wereldkampioen. Phillip Island betekende zijn elfde triomf voor het WK in het seizoen. "Dit is een magisch circuit voor mij", juichte Rossi bij de huldiging, "ik ben er dol op."

In de raceklassen met kleinere inhoud waren de kampioenschappen vóór de Australische Grote Prijzen nog open. De 20-jarige Spaanse favoriet Daniel Pedrosa behaalde daar met een indrukwekkende overwinning zijn tweede opeenvolgende wereldtitel in de 250cc binnen. Kort voor de finishvlag achterhaalde hij de Argentijn Sebastien Porto om met 0,027 seconde te zegevieren. Derde was zijn landgenoot Jorge Lorenzo.

Stuurfout

Op Phillip Island bereikte hij een onoverbrugbare voorsprong van 51 punten op de Australiër Casey Stoner die voor eigen publiek van zijn motorfiets afviel en gedwongen was op te geven. Stoner had de twee vorige WK-races op zijn naam geschreven en ging nog voor de titel. In de kwalificatie veroverde hij wel de pole position maar een stuurfout in de race brak hem op. Voor Pedrosa was het de derde wereldtitel, want hij was ook al eens kampioen in de 125cc. Volgend jaar gaat hij de strijd aan met Rossi in de MotoGP.

In de kleinste raceklasse is de WK-strijd nog open. De beste kansen heeft de Zwitser Thomas Luthi. Na zijn zege in Australië telde hij de Honda-coureur twaalf punten voorsprong op de Fin Mika Kallio. In het WK wegrace staan nog twee wedstrijden op het programma.