SHANGHAI - "We are the champions!", zong wereldkampioen Fernando Alonso meteen na het behalen van zijn zevende zege. Dankzij de overwinning van de Spanjaard in China won Renault nu ook de wereldtitel voor constructeurs. Concurrent McLaren moest zich troosten met de tweede plaats van Kimi Raïkkönen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Met een fraai staaltje teamwork stak Renault na de wereldtitel bij de rijders, nu ook de titel voor constructeurs op zak. Fernando Alonso en Giancarlo Fisichella maakten om te beginnen optimaal gebruik van het feit dat ze op de eerste startrij stonden. Fisichella nam van bij de start de polesitter in bescherming en legde zo de basis voor Alonso’s zevende zege. Concurrent McLaren moest lijdzaam toezien hoe Kimi Raïkkönen en Juan Pablo Montoya door Fisichella werden opgehouden terwijl Alonso zijn voorsprong steeds verder uitbouwde.

Toch kon McLaren nog even hopen op de wereldtitel. Een probleempje met het regenafvoersysteem in één van de bochten lokte de safety car een eerste keer de baan op. Tot spijt van Alonso die zijn voorsprong zo verloren zag gaan. Helaas voor McLaren moest Montoya tweemaal de pits opzoeken. Eerst voor een bandenwissel en vervolgens om te tanken. De Colombiaan zakte zo terug naar de dertiende plaats en even later was alle hoop op de wereldtitel helemaal verdwenen toen Juan Pablo de wagen in de pitbox parkeerde. Slechts een wonder kon McLaren toen nog aan de wereldtitel helpen.

Snelste zijn volstaat niet

En dat mirakel leek bijna te gebeuren toen Karthikeyan hard crashte en de safety car opnieuw de baan op moest. Het sein voor de meeste rijders om een laatste keer te gaan tanken. Fisichella deed hard zijn best om traag te rijden zodat teamgenoot Alonso rustig kon gaan tanken, maar werd later voor deze actie bestraft met een drive through straf. Intussen werd hij in de pitlane ook nog eens ingehaald door Raïkkönen. Gelukkig voor Alonso kon die niet meteen aan een inhaalrace beginnen.

De Fin zat vast achter drie rijders die pas later een laatste keer gingen tanken. Een strategie die Ralf Schumacher de derde plaats opleverde en ook Christian Klien en Felipe Massa profiteerden ervan. Zij werden vijfde en zesde voor Webber en Button. Bij McLaren waren ze ongetwijfeld minder blij met de strategie van Schumacher, Klien en Massa. Pas toen zij eindelijk de pits opzochten kon Raikkönen de aanval op Alonso inzetten. Het kalf was toen echter al verdronken. Enkele snelste ronden volstonden niet meer om de leiderspositie van Alonso nog aan te vallen. De Spanjaard won zijn zevende race en komt daarmee op gelijke hoogte met Raïkkonen.

Schumacher flatert

De sterke race van kersvers wereldkampioen Alonso stond in schril contrast met de manier waarop zijn voorganger afscheid nam van het seizoen 2005. De Chinese Grand Prix werd er eentje om heel snel te vergeten voor Michael Schumacher. Het ging al voor de start fout voor de Duitser. Tijdens zijn ritje naar de startgrid ging hij plots wat langzamer rijden en week hij ook nog een klein beetje van zijn rijlijn af. Tot grote spijt van Christijan Albers. Die kon de ex-wereldkampioen niet meer ontwijken en knalde bovenop diens Ferrari. Het onfortuinlijke duo moest dus vlug in de reservewagen overstappen en Schumacher moest in de pitlane starten.

Maar daarmee was de kelk nog niet tot op de bodem geleegd voor de ex-wereldkampioen. Hij liet zich tijdens de safety car procedure verrassen door het feit dat Coulthard en Massa plots vertraagden. Schumacher verloor daarbij de controle over de wagen en eindigde zijn race in de grindbak. Ook voor Christijan Albers was er nog meer pech. Hij moest kort voor de finish opgeven toen de bevestigingspin van één van zijn wielen plots afbrak. Gelukkig voor Minardi haalde Robert Doornbos wel de finish. De veertiende plaats van de Rotterdammer zorgt ervoor dat het Italiaanse team toch met opgeheven hoofd uit de F1 kan verdwijnen.