AMSTERDAM - Tot grote onvrede van het luidkeels morrende thuispubliek kon een machteloos Ajax zaterdag niet voorkomen dat Heracles als winnaar uit een Griekse voetbaltragedie kwam. De gepromoveerde club uit Almelo gaf met een doelpuntloos gelijkspel (0-0) een goed gevolg aan een sterke seizoenstart.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Met een striemend fluitconcert gaven de supporters van Ajax de spelers en leiding van hun favoriete club te kennen dat ze nog weinig plezier aan hun seizoenkaart hebben beleefd. Ajax won vooralsnog ten koste van Roda JC slechts één van de vier thuisduels. Feyenoord won in de ArenA, ADO Den Haag en Heracles verrasten met een gelijkspel.

Veel balbezit

Ook na twee weken vol met interlandvoetbal leed Ajax zonder de lichtgeblesseerde Maduro aan de kwalen die trainer Blind vooralsnog beter kan signaleren dan genezen. Drie dagen voor de thuiswedstrijd in de Champions League tegen het Zwitserse FC Thun koesterde de ploeg uit Amsterdam veel balbezit en kreeg het veel kleine en slechts een paar grote kansen.

Rosenberg

Ajax ondernam 22 doelpogingen. Het gemis van een makkelijk scorende spits deed zich opnieuw zwaar gelden. Bij absentie van de geblesseerde Charisteas kon Rosenberg wederom niet aantonen waarom hij voor 6 miljoen euro is aangetrokken. De Zweed schoot voor rust in kansrijke positie naast en over en probeerde tot drie keer toe vergeefs en een beetje zielig een strafschop te versieren.

Anastasiou

De teleurgestelde Blind verloste Rosenberg in de 59e minuut uit zijn lijden. Anastasiou liet in het laatste half uur van de wedstrijd zien waarom de meeste spelers van Ajax graag met hem samenspelen. Hij was goed aanspeelbaar en combineerde sterk met zijn aanvallende middenvelders.

Ook Anastasiou kon echter niet laten zien dat hij wel over de belangrijkste eigenschap van een goede centrumspits beschikt. Hij faalde tot twee keer toe in kansrijke positie in de afwerking. De Jong, Sneijder en invaller Babel konden doelman Pieckenhagen ook niet passeren. Ajax had in de slotfase nog geluk dat Heracles slecht met de geboden ruimte omging en geen enkele counter tot een treffer kon promoveren.

Verliespunten

Ajax heeft na acht competitiewedstrijden alweer tien verliespunten. Het doelsaldo van de Amsterdammers vertelt het probleem van de club. Ajax scoorde tot nu toe in de eredivisie slechts 15 keer en moest al tien treffers incasseren.

Vergeefse zoektocht

Trainer Blind heeft vooralsnog geen oplossing voor het gebrek aan schotkracht in zijn ploeg. De oefenmeester verklaart na iedere wedstrijd te pas en te onpas dat hij geen coach is die veel wisselt. In de vooralsnog vergeefse zoektocht naar de ideale basisformatie van zijn ploeg blijft hij echter voortdurend met spelers schuiven.

Zo kreeg de in de ogen van Blind als linksbuiten te trage Boukhari in het begin van het seizoen te horen dat hij met Sneijder moest concurreren voor de positie links op het middenveld. De Marokkaan begon tegen Heracles in plaats van Babel toch als linksbuiten maar moest na 59 minuten ook weer plaatsmaken voor de jonge Nederlandse international.

Wijzigingen

Rosales kreeg als rechtsbuiten weer eens de voorkeur boven Pienaar en de van een schouderblessure herstelde Stekelenburg keerde na slechts een wedstrijdje met het tweede team terug in de basisformatie. Blind leerde van zijn wijzigingen in het duel met Heracles opnieuw slechts alleen hoe het niet moet en kon wederom niet voorkomen dat zijn ploeg weer verder achterop raakte.