De Oranjevrouwen hebben de EK-kwalificatie dinsdag afgesloten met een ruime overwinning op Kosovo. Nederland won in het Rat Verlegh Stadion in Breda met 6-0, waardoor het zonder puntenverlies bleef in de groep.

Omdat Oranje al lang zeker is van deelname aan het EK dat in 2022 in Engeland gehouden wordt, gaf gelegenheidsbondscoach Arjan Veurink een aantal vaste bankzitters de kans. Voor rust leidde dat niet tot goed spel en er werd ook niet gescoord tegen de nummer 125 van de wereldranglijst.

In de tweede helft liep de score snel op door een hattrick van Katja Snoeijs (1-0, 4-0 en 6-0), twee goals van Jill Roord (2-0 en 5-0) en een treffer van Lieke Martens (3-0).

Door de ruime zege eindigt Nederland met imposante cijfers in groep A. De regerend Europees kampioen heeft dertig punten uit tien wedstrijden en een doelsaldo van 48 voor en 3 tegen.

Het duel met Kosovo was de laatste interland van Oranje in 2020. De ploeg komt in de eerste maanden van 2021 weer in actie en die duels staan in het teken van de voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. Het is voor het eerst dat de Nederlandse vrouwen de Spelen hebben gehaald.

Stand groep A

  • 1. Nederland 10-30 (48-3)
  • 2. Rusland 10-24 (23-6)
  • 3. Slovenie 10-15 (22-18)
  • 4. Kosovo 9-10 (6-23)
  • 5. Turkije 10-5 (9-28)
  • 6. Estland 9-1 (1-31)

Lineth Beerensteyn mist een kans in de eerste helft. (Foto: Pro Shots)

Snoeijs maakte in Kosovo al hattrick

Net als tijdens het met 0-2 verloren oefenduel met de Verenigde Staten van vrijdag zat tegen Kosovo assistent-bondscoach Veurink als eindverantwoordelijke op de bank bij Oranje.

De vervanger van de vanwege privéomstandigheden afwezige Sarina Wiegman had al aangekondigd dat hij andere namen de kans zou geven en dus startte Oranje met spelers als Kika van Es, Inessa Kaagman en Snoeijs, die vorige maand in de met 0-6 gewonnen uitwedstrijd tegen Kosovo een hattrick maakte.

Ook in de eerste helft Breda leek Snoeijs dicht bij een treffer. Uit de draai schoot de 24-jarige aanvaller van Girondins de Bordeaux op de lat, maar er was al gevlagd voor buitenspel. Het oppermachtige Oranje kreeg meer kansen voor rust. Het ontbrak alleen aan scherpte en wat geluk, waardoor het halverwege nog 0-0 was.

Vreugde bij Oranje na de 3-0 van Lieke Martens. (Foto: Pro Shots)

Smit vervangt Beerensteyn

Met invaller Joëlle Smits voor Lineth Beerensteyn ging Oranje in de tweede helft verder met aanvallen en dit keer was het wel snel raak. In de 48e minuut strafte Snoeijs een verdedigingsfout af (1-0) en drie minuten later schoot Roord een vrije trap in de korte hoek (2-0).

Door de twee goals knakte Kosovo en kon Oranje zich uitleven. Martens schoot in de 58e minuut vanaf de rand van het strafschopgebied hard binnen (3-0) en Sherida Spitse was met een volley dicht bij de vierde goal. Via de Kosovaarse keeper en de lat ging de bal er niet in.

Een kwartier voor tijd werd het alsnog 4-0. Snoeijs werkte een voorzet van invaller Victoria Pelova binnen en in de 83e minuut schoot Roord de 5-0 op het scorebord. Een minuut later voltooide Snoeijs haar hattrick, waardoor Oranje met 6-0 won en de kwalificatie in stijl afsloot.