EINDHOVEN - PSV heeft zaterdag haarfijn aangetoond dat er niet alleen in Alkmaar goed gevoetbald wordt dit seizoen. De landskampioen deklasseerde AZ voor het tweede seizoen op rij en won in Eindhoven met 3-0. Een jaar eerder won het elftal van Guus Hiddink al met 5-1. PSV is door de knappe overwinning, die gezien de kansenverhouding nog bescheiden uitviel, weer helemaal terug aan de top van de eredivisie.

Bekijk video: Vlaar beleeft nachtmerrie
Modem/ Breedband

Bekijk video: Afellay blinkt uit tegen AZ
Modem/ Breedband

AZ-trainer Louis van Gaal had gehoopt dat de ontmoeting tussen PSV en AZ zou uitmonden in een topwedstrijd. De nummer drie tegen de nummer één, zo was zijn verwachting, moest een mooi schouwspel worden. "Maar dat is niet gebeurd. Dat lag voor aan ons. Wij startten zeer nerveus. We moeten leren om te gaan met de druk van bovenaan staan."

Spreekkoren

In het stadion van de Eindhovenaren leefde er echter meer dan alleen de sportieve strijd tussen PSV en AZ. In de voetbalhoofdstad van Brabant zijn ze een beetje boos. Omdat bondscoach Marco van Basten in de ogen van de fans vooral AZ-spelers selecteert voor Oranje, zien ze hem liever vertrekken. "Weg met Marco", stond er zelfs op een spandoek te lezen. Van de tribunes rolden ook met regelmaat spreekkoren. Ooijer en troetelkind Van Bommel moeten in Oranje klonk het uit duizenden kelen.

"Toch is dat vooral iets dat leeft bij de buitenwacht", wist verdediger André Ooijer. "Ik snap het ook wel. Maar het is in de selectie absoluut geen drijfveer. Kijk, bij mij leeft het ook omdat ik heel graag naar het WK wil. Maar ik laad me voor een wedstrijd tegen AZ niet anders op dan voor een duel tegen een andere tegenstander. Ik wil gewoon heel graag winnen. En dat supporters het opnemen voor Van Bommel snap ik wel, gezien de indruk die hij hier heeft achtergelaten."

Start

De start van het seizoen was in Alkmaar onverwacht goed. Na zeven speelronden stond het elftal van trainer Louis van Gaal bovenaan. Met een productie van 25 doelpunten werd in ieder duel gemiddeld meer dan drie keer gescoord.

PSV slaagde er zaterdagavond echter in om de succesvolle frontlinie van AZ lam te leggen. In de nabijheid van het centrale duo Alex/Ooijer verbleekte Arveladze - negen doelpunten tot nu toe - tot een middelmatige aanvaller.

Koné

De ploeg van Guus Hiddink had zaterdagavond het middenveld in handen en heeft in Koné een spits die negentig minuten lang levensgevaarlijk is. In zijn eerste duels voor de landskampioen was de technisch hoogbegaafde Ivoriaan vaak nog wat zelfzuchtig. De ruwe diamant wordt door de technische leiding echter vakkundig geslepen, waardoor Koné met de week meer glans krijgt als aanvalsleider van de Eindhovenaren.

Voorsprong

Al voor rust had PSV drie uitgelezen mogelijkheden om de score te openen. Koné miste nadat invaller Vlaar (De Zeeuw viel geblesseerd uit) te kort terugspeelde op doelman Timmer. Culina had daarvoor, op aangeven van Koné al tegen de paal geschoten. Pas in de 43e minuut kwam de thuisploeg verdiend op voorsprong. Koné zag Cocu vrij staan, waarna de middenvelder onder het lichaam van Timmer door, raak schoot: 1-0.

Geblesseerd

Na rust bleef PSV een overwicht behouden, ook nadat AZ-trainer Van Gaal met Huijsegems en Koevermans nog twee extra aanvallers inbracht. Koné - viel net als Afellay geblesseerd uit - kreeg nog twee prima kansen, maar wist die mogelijkheden niet te verzilveren.

Tevreden

Nadat Vlaar in de 81e minuut met rood van het veld moest, liep PSV verder uit. Cocu maakte zijn tweede treffer van de avond, op aangeven van invaller Vennegoor of Hesselink. De lange spits haalde niet veel later zijn gram en maakte zijn invalbeurt compleet: 3-0. Hiddink was tevreden: "Dit is een goede overwinning in de situatie waarin wij verkeren." De oefenmeester doelde vooral op de vele blessures in zijn selectie. "We hebben het tactisch goed gedaan en hebben goed gereageerd op de omzettingen die AZ deed."