GELSENKIRCHEN - De druk op de Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann neemt toe. Niet zozeer zijn voetbalbeleid ligt onder vuur, maar zijn levensstijl. De oud-international heeft ervoor gekozen in Californië te blijven wonen en veelvuldig te pendelen tussen Amerika en zijn vaderland.

"Hij moet hier komen en hier blijven", mopperde Uli Hoeness, de machtige manager van Bayern München. "Hij kan het niet maken in Californië rond te dansen en ons hier in Duitsland met de rotzooi achter te laten."

Moeilijkheden

Collega Rudi Assauer, de manager van Schalke 04, viel hem zaterdag bij. "Dit kan niet goed blijven gaan. Het rommelt in de Bundesliga. En waar is de bondscoach? Hij is een half jaar in Californië en een half jaar in Duitsland. Dat is contractueel zo vastgelegd, maar het is vragen om moeilijkheden."

Eerder al had Franz Beckenbauer, het geweten van het Duitse voetbal, zich negatief uitgelaten over de handel en wandel van Klinsmann. Der Kaiser plaatste als eerste deskundige vraagtekens achter het woon-werkverkeer van de oud-aanvaller.

Voorbode

"Hij moet meer in Duitsland zijn dan in de Verenigde Staten, zeker in het seizoen naar het WK toe", betoogde Beckenbauer, voorzitter van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap 2006. "Daarmee kan hij de kritiek voorkomen dat hij er nooit is. De kritiek die hij nu krijgt, is slechts een voorbode van wat hem nog te wachten staat."

Zwakke resultaten

Het krediet van Klinsmann is door enkele zwakke resultaten van Die Mannschaft toch al niet zo groot meer. Duitsland verloor deze maand met 1-2 van Turkije en won magertjes met 1-0 van China.