HAMBURG - Rafael van der Vaart van Hamburger SV heeft zaterdag bij het duel met VfL Wolfsburg de rode kaart gekregen. De Nederlandse international kreeg de straf omdat hij na het laatste fluitsignaal onenigheid kreeg met Maik Franz. Ook de speler van VfL kreeg rood na het handgemeen. HSV leed bovendien de eerste nederlaag van het seizoen, 0-1.

Op weg naar de kleedkamer bemoeide Van der Vaart zich met een opstootje dat in zijn buurt ontstond. Mede daardoor groeide het incident uit tot een flinke schermutseling. De voormalig Ajacied gaf zeker tot twee keer toe iemand een stevige duw. Volgens scheidsrechter Stark speelden bij het handgemeen de betreffende twee spelers de grootste rol. "Zij zijn op duidelijke overtredingen betrapt."

Rode kaart

De arbiter nam zijn beslissing na het raadplegen van de vierde official. In Duitsland is het dit seizoen voor de eerste keer mogelijk voetballers na afloop de rode kaart te geven. Voorheen was slechts vermelding in het officiële wedstrijdrapport mogelijk.

HSV staat nu op de derde plaats, op twee punten van het leidende duo Werder Bremen/Bayern München. Bayern moest in de slotseconden van de topper tegen Schalke door een omstreden strafschop de zege prijsgeven, 1-1. Werder Bremen had op eigen veld weinig moeite met Nürnberg, 6-2.

Diego Klimowicz scoorde in Hamburg voor VfL Wolfsburg. HSV, met ook oud RKC'er Boulahrouz, had moeite de opening te vinden tegen het defensief goed georganiseerde VfL. Van der Vaart, tot nu toe vaak de grote man, kon de regie niet naar zich toetrekken.

Schade

Sören Larsen maakte in de derde minuut van de blessuretijd gelijk voor Schalke tegen Bayern München. De Deense topschutter scoorde van elf meter. De titelverdediger liep nog meer schade op.

Kort na de 1-1 kreeg ook nog eens Martin Demichelis de rode kaart, wegens grof spel. Roque Santa Cruz had Bayern al vroeg op voorsprong gezet. Makaay miste een aardige kans op 2-0.

Tegenvaller

Kaiserslautern en Dortmund (3-3) kende zes doelpunten en twee doelpuntenmakers. Oud-Feyenoorder Ebi Smolarek van Dortmund en Halil Altintop schoten er beiden drie in. Voor Van Marwijks Dortmund was de remise de grootste tegenvaller. Halverwege leidde het nog met 3-1.

Miroslav Klose was de hoofdrolspeler bij Werder Bremen. In de 700e thuiswedstrijd van de club in de Bundesliga scoorde de international drie keer. Hij deed dat alle keren voor de rust. In totaal scoorde de geboren Pool dit seizoen al tien keer. Hij is daarmee samen met Altintop van Kaiserslautern de topschutter van de competitie.