COMO- Paolo Bettini heeft zaterdag in Como de 99e editie van de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste wedstrijd dit seizoen van de ProTour. De Italiaanse wielrenner was in de eindsprint van een kopgroepje van vier de snelste na een rit over 246 kilometer. Il Grillo, 'de krekel', bleef Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) en Fränk Schleck (CSC) in de sprint voor. Het was Bettini's achtste klassiekerzege.

Lente of herfst, het maakt voor Bettini niet uit. Twee jaar geleden won hij La Primavera, Milaan-San Remo, en vandaag schreef hij de klassieker van de vallende bladeren op zijn naam. Twee weken geleden kondigde zijn zege zich al aan toen hij op superieure wijze het Meisterschaft von Zürich won.

Concurrentie

In Lombardije, de laatste ProTour-race van het jaar, kreeg hij meer tegenstand dan in Zwitserland, maar na talrijke demarrages had Bettini de concurrentie uitgedund tot de taaie Simoni en de in vorm stekende Schleck. De Luxemburgs kampioen was in Zürich tweede achter Bettini en wist welk wiel hij moest volgen.

De 99ste Ronde van Lombardije begon in het Zwitserse Mendrisio en lange tijd reed een groep van twaalf renners op kop. Daarbij zat ook Bram de Groot van Rabobank. De twaalf werden op ongeveer veertig kilometer voor het einde gegrepen, waarna het spel van Bettini begon. Hij kreeg uiteindelijk Simoni, Schleck, Carlos Sastre (CSC) en Giampaolo Caruso (Liberty Seguros) mee.

Erelijst

Op speldenprikken van Simoni na, werd Bettini niet bedreigd door zijn medevluchters en in de straten van Como bekroonde hij zijn prachtige prestatie. Na Luik-Bastenaken-Luik (2), Zürich (2), Milaan-San Remo, de HEW-Cyclassics en de Clásica San Sebastian, staat nu ook Bettini's naam op de erelijst van de Ronde van Lombardije, die honderd jaar geleden in 1905 zijn eerste editie beleefde.