SHANGHAI - Wereldkampioen Fernando Alonso start zondag op pole tijdens de allerlaatste Grand Prix van het seizoen. Naast zich ziet de Spanjaard de wagen van teamgenoot Giancarlo Fisichella staan. Kimi Raïkkönen maakte tijdens de kwalificatie in China enkele foutjes en start als derde.

De laatste Grand prix van het seizoen 2005 belooft nog een leuke wedstrijd te worden. Renault toonde zich tijdens de kwalificatie alvast sneller dan McLaren, hun enige concurrent in de strijd om de wereltitel voor constructeurs. Toch zal het niemand verbazen dat Alonso en Fisichella met minder benzine rondreden tijdens de kwalificatie en dus sneller (en meer) naar de pits zullen moeten. Een interessante strategie die hun alvast een complete eerste startrij opleverde.

Al hielp ook Raïkkönen deze keer een handje. De Fin maakte een paar foutjes tijdens zijn kwalificatierondje en moest zich tevreden stellen met de derde plaats naast Jenson Button. De tweede McLaren van Juan Pablo Montoya kwam op de vijfde plaats terecht. De Colombiaan deelt de derde startrij met Michael Schumacher.>

De allerlaatste startplaats ging naar Rotterdammer Robert Doornbos. Ook hij legde vandaag geen foutloos parcours af in zijn Minardi. Teamgenoot Christijan Albers deed het iets beter. Hij start als 18de.