TILBURG - Willem II is er vrijdagavond niet in geslaagd middenmoter Sparta te achterhalen in de eredivisie. Het onderlinge duel in Tilburg eindigde in 0-0. De Rotterdammers eindigden met negen man. Michels en Rose kregen rood.

Voor rust was de thuisclub het dichtst bij de openingstreffer. Reuser had moeten scoren, maar zag doelman Ponk met een reflex redding brengen op zijn kopbal. In de tweede helft kreeg ook Sparta enkele kansen en was het de beurt aan Moens zijn kwaliteiten te tonen.

Trainer Maaskant

De positie van trainer Robert Maaskant bij Willem II wankelt. Zijn ploeg stelde ook vrijdagavond tegen Sparta diep teleur. Met slechts acht punten uit acht duels voldoet Maaskant duidelijk niet aan de verwachtingen in Tilburg.

En met de duels tegen AZ (uit) en Feyenoord (thuis) voor de boeg moet de trainer het ergste vrezen. De aanhang mort al weken en zag de ploeg alleen thuis tegen ADO Den Haag (1-0) met grote moeite winnen. Zelfs tegen tien man (rode kaart Spartaan Michels in 70e minuut) was Willem II machteloos. De Rotterdammers hadden zelfs kansen genoeg om de tweede uitzege van het seizoen te behalen. In de slotfase incasseerde ook Rose van Sparta rood.

Kansen

Toch had Willem II in de eerste helft voldoende kansen om tegen Sparta op voorsprong te komen, maar het gemis van een echte spits was duidelijk te merken. Maaskant moest uit nood Reuser in de punt posteren wegens blessures van Kerekes (op de bank) en Dembele.

Bovendien hadden de Tilburgers de pech dat doelman Ponk in grote vorm verkeerde. Hij ranselde in een reflex kopballen van Reuser en Caluwé uit zijn doel. Ook wilde Willem II een strafschop toen Obodai de doorgebroken Caluwé omver duwde.

Sparta kon daar weinig tegenover stellen. Zonder de geblesseerde Van den Bergh miste het middenveld een speler die de aanval kon ondersteunen. Voorin misten de Rotterdammers, met een opnieuw zwakke Rose, de kracht en kwaliteit om het onzekere centrale duo Van Nieuwstadt (weer fit) en Van Mosselveld op de proef te stellen. Doelman Moens had het in de eerste helft slechts moeilijk bij een schot van Polak.

Onrustig

Na rust werd het Willem II achterin steeds onrustiger. Sparta kon er in het eerste kwartier echter niet van profiteren. Oost verprutste de grootste kans. Hij kwam alleen voor Moens, maar kreeg de bal niet voorbij de doelman. Ook Bouaouzan en Michels slaagden daar niet in.

Maaskant greep vervolgens in en bracht toch spits Kerekes in. Het vuur in de wedstrijd kwam echter niet door die wissel, maar door een onbezonnen actie van Spartaan Michels. Hij sloeg Hadouir tegen de grond en dat betekende meteen rood.

Willem II kon ook daarna geen vuist maken. Maar Bouaouzan slaagde er tot twee keer toe niet in om Tilburg helemaal in rouw te dompelen. Sparta kreeg zelfs nog een dreun te verwerken toen ook Rose er met rood af kon.