ALKMAAR - Miel Rozendaal heeft het marathonseizoen voor schaatsers geopend met een overwinning. Op het kunstijs van Alkmaar toonde hij zich donderdag de snelste van een kopgroep van elf man. Lars Hoogenboom en Henk Angenent werden respectievelijk tweede en derde.

De marathon in Alkmaar was een generale repetitie voor de KNSB/Essent-competitie die zaterdag in Amsterdam begint. Punten vielen er derhalve niet te verdienen.

Finish

De wedstrijd over honderd ronden werd halverwege beslist. Een groep van elf schaatsers, onder wie Michaud, Wubben, Rozendaal en Angenent, ringeloorde het peloton. De eindsprint moest uitkomst brengen wie van de elf rijders de eerste wedstrijd van het seizoen zou winnen. Kurt Wubben lag in de laatste bocht op kop, maar kwam ten val. Rozendaal nam vervolgens de leidende positie over en wist op het rechte stuk naar de finishlijn zijn voorsprong van twee meter te behouden.

Ritsma

Rintje Ritsma liet voor het eerst sinds twee jaar zijn gezicht zien in de marathon. Hij reed de koers moeiteloos uit. "Zo'n marathon is een ideale training voor de langebaan. Je kunt elke bocht lekker accelereren. Nee, echt verzuren doe je niet van dit werk. Mogelijk pak ik binnenkort nog een keer een wedstrijdje mee", aldus Ritsma.

De vrouwen hadden in Alkmaar moeite met het tellen van de rondes. Elma de Vries en Jenita Hulzebosch-Smit hadden drie omlopen voorsprong op het peloton, maar sprintten veel te vroeg af. De Vries merkte de fout als eerste en vervolgde met succes solo haar weg naar de eindstreep.

"Een achterblijver kreeg de bel voor de laatste ronde en toen dachten Jenita en ik dat wij ook om de dagzege moesten schaatsen. Maar tot onze schrik lag de finishlijn nog drie ronden verder", zei De Vries, die ruim vijftig meter voorsprong had op haar ploeggenote Hulzebosch-Smit. Jolanda Langelang legde beslag op de derde plaats.