SAN LUIS - Wie goed kan schaken, moet zijn talent niet verbergen. Geen korte remises, de supporters willen vechtpartijen van je zien. Avontuurlijk schaak moet je spelen om de liefhebbers te plezieren. Je moet niet bang zijn om te verliezen, want angst verlamt. Uitspraken van Veselin Topalov. De 30-jarige Bulgaar werd vrijdag in San Luis de nieuwe wereldkampioen schaken.

Met één ronde te gaan verzekerde Topalov zich al van de titel na een remise tegen Kasimdzjanov, uitgerekend de man die in Argentinië de titel verdedigde. Hij speelde al 9,5 punt bij elkaar. Bij de achtervolgers Svidler en Anand staat de teller op acht. Topalov bleef ook dit toernooi zijn adagium trouw. Hij speelde onbevangen en vloog alle tegenstanders onbevreesd naar de keel. Vooral in het eerste deel van het dubbelrondige evenement sloeg hij toe. Op Anand na versloeg hij iedereen.

Angst

Dit toernooi werd zichtbaar wat Topalov zelf als het verschil tussen hem en de andere deelnemers aanmerkt: De anderen kennen angst en laten zich soms daardoor leiden. Ze spelen remises omdat ze bang zijn te verliezen. De in Salamanca in Spanje wonende Bulgaar trekt juist ten strijde. Met als gevolg dat hij temidden van de elite van het schaak liefst zes partijen won, de een nog mooier dan de ander.

Talent

Veselin Topalov leerde schaken op zijn achtste. Zijn talent openbaarde zich spoedig. Hij won alle jeugdkampioenschappen van zijn vaderland en in 1989 werd hij wereldkampioen in de leeftijdscategorie tot 14 jaar. De grootmeester Silvio Danailov werd zijn trainer. Die troonde hem in 1992 mee naar Spanje, het Mekka van de toernooien. Een serie successen volgde spoedig. Als 18-jarige belandde hij al in de toptwintig.

Vanaf midden jaren negentig begon hij belangrijke internationale zeges te boeken. Hij klom op tot een positie achter Garri Kasparov en Vladimir Kramnik, het Russische duo dat de dienst uitmaakte. Maar daar smoorde zijn carrière tijdelijk. Spanjes bekendste sportpsycholoog Amador Ceruda zette hem op het juiste spoor: Maak je niet druk over falen. Topalov klom spoedig uit het dal.

Tripoli

De afgelopen twaalf maanden speelde Topalov het beste schaak van de wereldtop. Dat begon al op het wereldkampioenschap een jaar geleden. In de Libische hoofdstad Tripoli torende hij kwalitatief hoog boven iedereen uit. Maar het knock-outsysteem deed hem de das om. Hij struikelde ongelukkig in de halve finale.

Corus

In het Corus-toernooi in Wijk aan Zee werd hij begin dit jaar derde. In zijn nieuwe vaderland versloeg hij vervolgens in Linares, bijna symbolisch, Garri Kasparov in diens laatste serieuze partij voor de Rus zijn afscheid aankondigde. Ze wonnen het toernooi samen. In zijn oude vaderland won hij een toptoernooi in de hoofdstad Sofia. Dat verwonderde niemand, aangezien korte salonremises er verboden waren. Een kolfje naar Topalovs hand.

Voor het WK in San Luis begon, bereikte hij met een rating van 2788 samen met Anand de tweede plaats op de wereldranglijst, achter Kasparov. Door zijn geweldige resultaat nu, zal Topalov als derde speler in de geschiedenis de barrière van 2800 ratingpunten slechten. Daarmee komt voor 's werelds beste schaker de positie van Kasparov binnen handbereik. Na twee decennia kan de Bulgaar hem aflossen.