Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk moet geopereerd worden aan de zware knieblessure die hij zaterdag opliep in de derby tegen Everton. De verdediger van Liverpool zal waarschijnlijk een flink aantal maanden moeten revalideren.

Het is onduidelijk of de deelname van Van Dijk aan het EK van volgend jaar in gevaar komt. Liverpool wil zondag in een verklaring op de site geen uitspraken doen over de hersteltijd.

Volgens de Engelse topclub heeft Van Dijk "schade aan de banden in zijn knie". Liverpool zegt niet of het gaat om gescheurde kruisbanden, zoals verschillende media zaterdag meldden.

Van Dijk raakte geblesseerd door een onbesuisde tackle van Everton-doelman Jordan Pickford, die inmiddels zijn excuses heeft aangeboden. De 29-jarige speler van Liverpool bleef minutenlang op de grond zitten met een pijnlijke rechterknie en moest zich laten vervangen.

'Ik geloof dat in moeilijke momenten ook kansen liggen'

In een verklaring gaf de 38-voudig Oranje-international aan dat hij probeert om de knop zo snel mogelijk om te zetten. "Ik focus me vanaf nu volledig op mijn herstel en wil zo snel mogelijk terug zijn", schrijft hij op Twitter.

"Ondanks de begrijpelijke teleurstelling geloof ik dat in moeilijke momenten ook kansen liggen. Met de hulp van God ga ik ervoor zorgen dat ik beter, fitter en sterker terugkom dan ooit."

Van Dijk is een zekerheidje centraal achterin bij Liverpool. De laatste keer dat hij een Premier League-duel miste, was begin 2018.

Het EK begint voor het Nederlands elftal volgend jaar op 13 juni. Van Dijk is sinds 2018 de captain van Oranje.