Goedemiddag en welkom in het liveblog van de Giro d'Italia. Mijn naam is Mitch Marinus en ik houd je op de hoogte van de vijftiende etappe, een bergrit over 185 kilometer.

 • Giro d'Italia
 • Kelderman loopt in op Almeida
 • Geoghegan Hart wint etappe
gisteren om 19:50
Ploeggenoot: 'Kelderman grootste kanshebber voor eindzege'
Jai Hindley ziet in Wilco Kelderman de topfavoriet om de Giro d'Italia te winnen. De Australiër van Sunweb hielp de Nederlander vandaag in de vijftiende etappe naar een betere uitgangspositie in het algemeen klassement. "Kelderman is voor mij de grootste kanshebber op de eindzege. We blijven het proberen en gaan ervoor vechten om hem in de roze trui te krijgen. Hopelijk gaat het ons lukken", zegt Hindley.
gisteren om 16:41
Hoe worden de truien verder verdeeld?

 • Paarse trui: Démare Arnaud
 • Blauwe trui: Visconti Giovanni
 • Witte trui: João Almeida
gisteren om 16:34
De uitslag van de rit:

 1. Tao Geoghegan Hart 4.58.52
 2. Wilco Kelderman +0.02
 3. Jai Hindley +0.04
 4. João Almeida +0.37
 5. Rafal Majka +1.22
 6. Patrick Konrad +1.29
 7. James Knox +1.36
 8. Pello Bilbao +1.36
 9. Jakob Fuglsang +1.36
 10. Vincenzo Nibali +1.36
gisteren om 16:30
Finish! Almeida behoudt het roze! 

De eerste plek van de Portugees piept en kraakt, maar hij behoudt voor nu het roze. Kelderman zal na vandaag wel de morele winnaar zijn, want hij nadert Almeida tot zo'n 13 seconden.
gisteren om 16:27
Finish! Hart wint!

Geoghegan Hart rijdt makkelijk weg en wint deze etappe.
gisteren om 16:26
Nog 1 km - De laatste kilometer! Er zijn nog twee belangrijke vragen: Wie wint de etappe? & Wie pakt het roze?
gisteren om 16:24
Nog 2 km - Als Kelderman het roze vandaag al wil overnemen moet hij 46 seconden eerder dan Almeida over de finish komen. Daarnaast moet hij dan als eerste over de finish komen. Momenteel is het verschil 32 seconden.
gisteren om 16:21
Nog 3 km - Het verschil tussen Kelderman en Almeida loopt op tot 30 seconden!
gisteren om 16:19
Nog 4 km - Nibali en Fuglsang rijden ondertussen al meer dan 1 minuut achter. Het tweetal ziet de concurrentie steeds verder uit zicht raken.
gisteren om 16:18
Nog 5 km - Almeida kan de schade voorlopig beperken tot 15 seconden. De Portugees had voor de start van deze etappe een voorsprong 56 seconden. Bij de finish liggen er overigens nog 10 bonificatieseconden te wachten voor de winnaar.
gisteren om 16:10
Nog 7 km - Almeida moet lossen! Kelderman rijdt samen met Hindley en Hart weg, is vandaag de dag dat Kelderman in het roze komt?
gisteren om 16:09
Nog 8 km - Majka kan weer aansluiten bij de favorieten. Ze zijn nu nog met zeven man: Kelderman, Hindley, Hamilton, Hart, Masnada, Almeida en Majka.
gisteren om 16:06
Nog 8 km - Dennis is ondertussen ingehaald, dus het gaat om de klassementsmannen! Nibali moet ook lossen.
gisteren om 16:05
Nog 9 km - Nabali, Hart, Kelderman en Almeida zijn de vier favorieten die overblijven!
gisteren om 16:04
Nog 10 km - Daar gaan we! De krachten van Sunweb zorgen voor een breuk in het peloton. Onder meer Bilbao en Pozzovivo moeten lossen.
gisteren om 15:55
Nog 11 km - Intussen haalt het peloton de ene vluchter na de andere in. Houdt Dennis het vol? Hij heeft nog 1.09 minuten.
gisteren om 15:49
Nog 14 km - We gaan beginnen aan, de mogelijk cruciale, klim in deze ronde van Italië. Kan Kelderman seconden inlopen op Almeida?
gisteren om 15:45
Een overzicht van de laatste klim! De renners staan aan de voet en kunnen hun borst nat maken.
gisteren om 15:42
Nog 23 km - Nu neemt Astana het van Sunweb over aan kop. Ook Fuglsang wil het Almeida ongetwijfeld geen cadeau doen.
gisteren om 15:38
Nog 25 km - Chad Haga houdt het tempo van het peloton enorm hoog. Dat zou erop kunnen wijzen dat Wilco Kelderman vandaag al in wil lopen op rozetruidrager Almeida.
gisteren om 15:11
Nog 42 km - Rohan Dennis gaat op avontuur! De Australiër heeft een voorsprong van 3.30 minuten op het peloton. Gaat het hem lukken om deze voorsprong te behouden of gaat het peloton versnellen?
gisteren om 15:03
Nog 48 km - De Gendt gooit het tempo omhoog in de kopgroep! Alleen Dennis, Visconti en Villella lijken te kunnen volgen.
gisteren om 14:57
Nog 50 km - De kopgroep staat aan de voet van de derde klim. Nog eens de namen: Dennis, Samitier, Villella, Padun, Visconti, Vendrame, Holmes, De Gendt, Navarro, Boaro en Chirico.
gisteren om 14:34
Even vooruitkijken naar de finish in Piancavallo. In 2017 was deze plaats eindstation van de negentiende etappe in de Giro. Tom Dumoulin verloor hier zijn roze trui aan Nairo Quintana, maar heroverde twee dagen later in de slottijdrit alsnog de trui. Dumoulin, die op de foto met een grimas op het gezicht over de finish rijdt, weet dus als geen ander hoe zwaar en cruciaal de etappe naar Piancavallo kan zijn.
gisteren om 14:18
Nog 79 km - Giovanni Visconti komt als eerst boven op de tweede beklimming. De Italiaan pakt daarmee achttien punten en komt riant aan de leiding in het bergklassement.
gisteren om 13:59
Nog 84 km - Giovanni Carboni rijdt al geruime tijd in niemandsland tussen de kopgroep en het peloton. De Italiaan heeft een achterstand van zo'n vier minuten op de kopgroep en ziet twee minuten achter zich het peloton steeds dichterbij komen.
gisteren om 13:53
Nog 90 km - De renners maken zich op voor de tweede klim van de dag: Forcella di Monte Rest. De weg stijgt hier de komende 7,4 kilometer met 7,5 procent. Gaan we hier actie in het peloton zien?
gisteren om 13:49
Nog 95 km - Een bizarre valpartij in het peloton! Sobrero komt ten val, nadat hij met zijn fiets die van zijn ploeggenoot raakt. Pozzovivo kan de val net vermijden.
gisteren om 13:42
Vincenzo Nibali, de nummer vijf van het klassement, zag al knechten Pieter Weening en Giulio Ciccone opgeven en krijgt vandaag nog een tegenslag te verwerken. Hij kan ook niet meer op Gianluca Brambilla rekenen, want de Italiaan heeft vlak voor de start ook de ronde verlaten.
gisteren om 13:29
Nog 104 km - Het verschil tussen het peloton en de vluchtgroep is nog iets meer dan vijf minuten. Samitier is de best geklasseerde renner uit het groepje, die met de huidige verschillen een plaatsje opschuift van zestien naar vijftien in het algemeen klassement.