RIJSWIJK - Rusland is de grote verliezer van de laatste speelronde in het WK-kwalificatietoernooi. De Oost-Europese grootmacht slaagde er woensdagavond in Bratislava niet in de beslissende wedstrijd tegen concurrent Slowakijke te winnen: 0-0.

Daarmee verzekerde de thuisploeg zich van de tweede plaats in groep 3, goed voor een plaats in de playoffs. Portugal, dat met 3-0 won van Letland, was al zeker van de eindzege in de poule.

Turkije

Turkije bereikte in groep 2 de playoffs voor het WK via een benauwde overwinning van 0-1 in de uitwedstrijd bij Albanië. De Turken eindigden in groep 2 op de tweede plaats, op 2 punten van winnaar Oekraïne. Denemarken en Europees kampioen Griekenland wonnen ook allebei, maar dat volstond niet. Zij ontbreken op het WK.

Metin scoorde woensdag in Tirana namens Turkije. Denemarken, derde op een punt van Turkije, won de uitwedstrijd bij Kazachstan met 2-1, dankzij onder meer een goal van Tomasson. Griekenland versloeg door een treffer van Papadopoulos in eigen huis Georgië. De Grieken werden vierde.

Frankrijk

In groep 4 kwam Frankrijk alsnog bovendrijven. De Haantjes wonnen in Parijs met 4-0 van Cyprus en profiteerden van duur puntenverlies van concurrent Zwitserland bij Ierland: 0-0. Daardoor gaat de ploeg van sterspeler Zidane rechtstreeks naar Duitsland. De Zwitsers, al dertien duels ongeslagen, krijgen in de playoffs een herkansing.

In groep 5 verzekerde Noorwegen zich van de tweede plaats via een minieme zege op Wit-Rusland (1-0). Helstad scoorde in de 71e minuut. Groepswinnaar Italië sloot het kwalificatietoernooi af met een zege op Moldavië: 2-1.

Engeland

Engeland en Polen waren in groep 6 al zeker van een WK-ticket. De onderlinge topper eindigde in Manchester in 2-1. Owen, aanvoerder bij absentie van de geschorste Beckham, en Lampard scoorden voor de Britten, die als groepswinnaar het broze zelfvertrouwen enigszins opvijzelden.

Servië & Montenegro verzekerde zich van de eindwinst in groep 7 via een krappe zege op buurland Bosnië-Herzogovina. De ploeg mocht opnieuw spits Kezman dankbaar zijn. De voormalige PSV-aanvaller maakte in Belgrado het enige doelpunt: 1-0.

Spanje

Kezman was afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Litouwen (2-0) ook al trefzeker. Door de krappe zege van Servië & Montenegro kon Spanje niet hoger reiken dan de tweede plaats, goed voor een plaats in de playoffs. De Zuid-Europese ploeg had woensdagavond zoals verwacht geen enkele moeite met San Marino: 6-0.

Zweden plaatste zich in groep 8 op eigen kracht rechtstreeks voor het WK. In Stockholm wonnen de Scandinaviërs met 3-1 van IJsland. Kroatië, dat met 0-0 gelijkspeelde bij Hongarije, eindigde ook op 24 punten. De Kroaten werden groepswinnaar op basis van het onderlinge resultaat.