AMSTERDAM - Edwin van der Sar deelde na afloop van de 0-0 tegen Macedonië een dikke onvoldoende uit aan Oranje. "Het was dramatisch. Slecht gewoon. Het tempo was veel te laag. Jammer, zeker ook voor het publiek."

De doelman en aanvoerder van Oranje wist eigenlijk niet wat hij ervan moest denken. "Het zal wel met scherpte te maken hebben. Toch ben ik blij dat we ons zaterdag in Tsjechië al voor het WK hebben gekwalificeerd. Als het hier tegen Macedonië nog had moeten gebeuren, hadden we het nog zwaar gekregen. Want Macedonië is echt niet van het niveau van Andorra of Armenië. Ze kunnen best aardig voetballen, hoor."

Volgens Van der Sar waren de verwachtingen misschien ook wel te hoog gespannen. "We hoorden en lazen overal dat het tegen Macedonië een feestwedstrijd zou worden met een hoge uitslag. Daarmee hebben wij ons echter helemaal niet bezig gehouden. We wilden winnen in een goede wedstrijd. Dat is beide niet gelukt. Jammer, we hadden een mooie kwalificatiereeks dolgraag ook mooi willen afsluiten."

Basten

Marco van Basten zag na de teleurstellende 0-0 tegen Macedonië nog wel een lichtpuntje. "We hebben tenminste niet verloren", sprak de bondscoach cynisch. Serieus: "We hebben vier verliespunten tegen Macedonië geïncasseerd. Die ploeg zal ons dus wel niet liggen."

Van Basten sprak van een collectieve mislukking. "Het was over de hele linie niet goed genoeg. De wil was er wel, maar de uitvoering was niet best. Door de lucht konden we niets afdwingen. Die gasten waren groot en sterk. Maar over de grond lukte het ook niet. Maar ja, het blijft mensenwerk."