HELSINKI - Finland heeft het Tsjechië in de laatste WK-kwalificatiewedstrijd in groep 1, met Nederland als eindwinnaar, niet al te moeilijk gemaakt. De Scandinavische ploeg, al lang en breed uitgeschakeld voor een ticket naar Duitsland, liet zich in Helsinki met 0-3 aan de kant zetten.

Daarmee verzekerde Tsjechië zich op eigen kracht van de tweede plaats in de eindstand, goed voor een plaats in de playoffs half november. Roemenië, derde met twee punten minder, had het nakijken.

Tsjechië moest het in Finland zonder aanvalsleider Baros stellen. De spits van Aston Villa bleef de hele wedstrijd op de bank door een achillespeesblessure. Ook zonder Baros, die door Heinz werd vervangen, kon Tsjechië het ongeïnspireerde Finland gemakkelijk aan.

Al in de zesde minuut opende Jun de score. Kort na de rust verdubbelde Rosicky de marge. In het beslissende duel zaterdag met Nederland in Praag (0-2) miste hij bij een stand van 0-0 een strafschop. Heinz tilde de score in Helsinki naar 0-3.

Armenië

De nationale voetbalploeg van Armenië heeft bondscoach Henk Wisman woensdagavond het eerste succesje bezorgd. In de laatste WK-kwalificatiewedstrijd in groep 1 wonnen de Oost-Europeanen met 3-0 bij Andorra. Daarmee deed de brigade van Wisman de laatste plaats over aan het ministaatje.

Met een eigen doelpunt opende Sonejee in de 39e minuut de score. Kort daarna werd ploeggenoot Lima uit het veld gestuurd. Aram Hakobyan en Ara Hakobyan tilden na de rust de stand naar 3-0. Voor Wisman (ex-FC Volendam, ex-FC Den Bosch) was het de eerste zege na vier nederlagen op rij.

Met de verliespartij kwam voor Andorra een negatief einde aan een historische kwalificatiereeks. De unieke thuiszege op Macedonië (1-0) vorig jaar leverde de eerste punten ooit op in een kwalificatietoernooi.