JEREZ - Finesse, het paard van Emile Hendrix, is bij de Wereldruiterspelen van Jerez maandag niet door de keuring gekomen. Dat betekent dat de reserve van de équipe van Bert Romp uit het toernooi is. De rest van het team kende geen problemen.

Hendrix toonde zich aangeslagen. "Het was het laatste grote toernooi van mij met dit paard. Dat dit gebeurt, komt dan heel hard aan. Waarschijnlijk had ik hier toch niet gereden. Desondanks vind ik dit heel vervelend naar het team en de bondscoach toe. Ze hadden toch vertrouwen in mij getoond."

Maandenlang blessures

Maandenlang kende Hendrix dit jaar door blessures tegenslag met Finesse. In het voorjaar overwoog hij zelfs definitief te stoppen. Toch kwam het herstel en won hij vervolgens zelfs de Grote Prijs van Geesteren. In aanloop naar Jerez had hij geen moment het gevoel dat er iets niet goed was. "Het ging perfect."

Normaal lopen ruiters nooit zelf met hun paard tijdens de keuring. Dat laten ze over aan een verzorger. "Ik liep daardoor wat te hard met Finesse, daardoor leek er kennelijk iets niet goed. Vervolgens moest ik een kwartier wachten, dat leidt bij een wat ouder paard altijd tot wat stijfheid. Verder wil ik niet reageren op de beslissing. Het zij zo."

De betreffende jury, met de Nederlandse secretaris van het CHIO Rotterdam Jan Willem Körner (deze hield zich tijdens het beraad over zijn landgenoot afzijdig) overlegde meer dan tien minuten. Kennelijk was er twijfel. Uiteindelijk pakte de beslissing negatief uit voor de Limburger.

"Niets serieus aan de hand"

Hendrix heeft niet de indruk dat er met Finesse iets serieus aan de hand is. Zijn plan om het komend indoorseizoen nog enkele malen met de 16-jarige merrie te starten, blijft daarom van kracht. Over het verdere verloop van zijn loopbaan liet de routinier (47) zich niet uit. Het is niet uitgesloten dat hij helemaal met de topsport stopt.

Voor Nederland veel teleurstellingen

Voor Nederland lijken de Wereldruiterspelen steeds meer een opeenstapeling van teleurstellingen te worden. Vorige week werd bij de dressuurploeg Silvano, met Ellen Bontje Nederlands kampioen, bij de keuring uit de wedstrijd gehaald. Bij het tweede onderdeel, de Grand Prix Special, raakte ook Coby van Baalens Ferro aangeslagen. Het dier startte vervolgens niet meer in de finale.

Woensdag begint het toernooi voor de springruiters met een jachtparcours. Donderdag volgt de landenwedstrijd. De beste 25 komen in de volgende proef uit, op zaterdag. Uiteindelijk blijven er op zondag vier over, die op hun eigen en op elkaars paarden moeten uitkomen om te bepalen wie wereldkampioen wordt. Nederland start met Dubbeldam/De Sjiem, Hoorn/Hascal, Tops/Roofs en Bruggink/Joël.