LONDEN - Een paar rijke clubs hebben feitelijk de macht in handen in het voetbal. Ze controleren het spel en zijn competities doordat ze een relatief kleine groep elitespelers aan zich binden door die veel geld te betalen. Voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond schrijft woensdag in de Britse krant Financial Times dat de FIFA de situatie zal onderzoeken.

Blatter beschuldigt de eigenaars van de rijke clubs van 'Wild West Kapitalisme', dat het voetbal dreigt te vermoorden. Terwijl de meerderheid van de verenigingen moet vechten voor het voortbestaan, kopen de rijke alles. De bond heeft een lijstje met pijnpunten: Hoge spelerssalarissen, stijgende prijzen van kaartjes, de rol van makelaars bij transfers, teruglopende belangstelling en de rol van de televisie.

"De tijd is gekomen om actie te ondernemen tegen de excessen en de wortels van het spel te beschermen", schrijft Blatter in de krant. Als er niets gebeurt, dan zullen de nieuwe stromen geld het voetbal verstikken.

Chelsea

De FIFA-voorzitter noemt geen namen, maar een club als Chelsea met zijn eigenaar Roman Abramovitsj is een goed voorbeeld. De Rus investeerde sinds 2003 omgerekend liefst 460 miljoen euro in de Londense club. Er lopen spelers rond die per week circa 140.000 euro verdienen, een miljoenensalaris op jaarbasis.

"Onzinnig" zo betitelt Blatter spelerssalarissen die wel oplopen tot 10 miljoen euro per jaar. Jongens van twintig verdien plots in een maand waar hun vaders en de supporters van de clubs tien jaar voor moeten werken. De FIFA zal wat de preses betreft niet langer werkeloos toezien.