AZ speelt in de tweede voorronde van de Champions League thuis tegen het Tsjechische Viktoria Plzen, zo heeft de loting maandag in het Zwitserse Nyon bepaald.

Alle confrontaties in de tweede voorronde staan voor 25 en 26 augustus gepland en worden over één duel beslist. De wedstrijd tussen AZ en Viktoria Plzen wordt gespeeld in het AFAS Stadion in Alkmaar en er mogen geen toeschouwers bij aanwezig zijn.

AZ moet in totaal drie clubs verslaan om de groepsfase te bereiken. Het kan de tweede keer worden dat de Alkmaarders het hoofdtoernooi van het miljoenenbal halen, nadat ze in 2009 als landskampioen rechtstreeks geplaatst waren.

Viktoria Plzen eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Tsjechische competitie, op ruime achterstand van landskampioen Slavia Praag. In 2018 pakte de club de voorlopig laatste van de vijf landstitels.

Viktoria Plzen was niet eerder tegenstander van een Nederlandse club in Europees verband, hoewel de club al drie keer meedeed aan de groepsfase van de Champions League. Bovendien haalde Viktoria Plzen het afgelopen decennium liefst vier keer de achtste finales van de Europa League, maar telkens was dat het eindstation.

In december 2018 versloeg Viktoria Plzen AS Roma in de Champions League met 2-1. (Foto: Pro Shots)

AZ gaat voor tweede deelname

AZ hoopte lange tijd helemaal niet aan de loting van maandag mee te hoeven doen. De Alkmaarders vinden dat ze recht hebben op het rechtstreekse Champions League-ticket dat Ajax toegewezen kreeg toen de KNVB het Eredivisie-seizoen in april vanwege de coronacrisis voortijdig moest beëindigen.

Kort na de loting maakte AZ bekend dat het zich toch neerlegt bij het feit dat Ajax is aangewezen als nummer één. De club zal geen juridische vervolgstappen meer zetten.

Overigens is nog niet helemaal zeker dat Ajax ook daadwerkelijk direct wordt toegelaten tot de groepsfase van de Champions League. Als Olympique Lyon de Champions League deze maand wint, neemt de Franse club het ticket over van Ajax en stromen de Amsterdammers eveneens in de voorrondes in. Lyon speelt zaterdag in de kwartfinales tegen Manchester City.

Het hoofdtoernooi 2020/2021 van de Champions League begint op 20 oktober en dat is vanwege de coronastop ongeveer een maand later dan normaal.

Speel mee met Supercoach! Voor de appgebruikers: tik hier.