MÜNCHEN - De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann heeft dinsdag van verschillende kanten steunbetuigingen gekregen. Ze kwamen onder anderen van zijn baas Theo Zwanziger, voorzitter van de voetbalbond DFB.

Er waren al veel aanmerkingen op het Duitse voetbalelftal, maar na de verloren interland tegen Turkije (2-1) afgelopen weekeinde zwol de kritiek nog eens flink aan. Die Mannschaft is als gastland automatisch geplaatst maar niet geliefd. Het Duitse orakel Franz Beckenbauer eiste veranderingen, om te voorkomen dat het elftal afgaat op het eigen WK, volgend jaar zomer.

Kritiek

Zwanziger riep de criticasters op tot terughoudendheid. Niemand heeft er iets aan wanneer er van alle kanten opmerkingen komen, meent hij. Hij verzocht teammanager Oliver Bierhoff ondertussen de kloof tussen de clubs en het nationale elftal te slechten. Over Klinsmann zei hij: "Hij heeft zijn zaakjes prima voor elkaar".

Een duwtje in de rug kwam er ook van Christoph Daum, de man die vijf jaar geleden was voorbestemd om Erich Ribbeck als bondscoach op te volgen. De zwakke prestaties van het Duitse elftal moeten niet de trainer maar de spelers worden aangerekend, zei hij. "Iedere trainer zou problemen hebben gehad." Klinsmann is volgens Daum het beste wat de DFB is overkomen.

De huidige coach van de Turkse topclub Fenerbahce vindt dat de internationals "hun mannetje moeten staan in plaats van om te vallen als schooljongens". Hij beschuldigde ze van sterallures terwijl ze presteren als kinderen.