DEN HAAG - Staatssecretaris Wijn van Financiën doet voorlopig niets met de kritiek van Johan Cruijff op het schenkingsrecht. Een woordvoerder van de bewindsman liet dinsdag weten dat de Tweede Kamer aan zet is. Cruijff uitte zijn irritatie een dag eerder tijdens de opening van een van zijn trapveldjes in Amsterdam.

De voormalige voetbalvedette noemde het onbegrijpelijk dat zijn stichting belasting (schenkingsrecht) moet betalen over de zogenoemde Cruyff Courts. Het gaat om 8 procent van de waarde van de trapveldjes, die de voormalige Ajacied met de (financiële) hulp van de KNVB en de internationals van Oranje in Nederland aanlegt.

Heffing

"Door deze heffing kunnen nu drie velden niet worden gefinancierd", betoogde Cruijff. "De overheid fungeert dus ook bij dit sportinitiatief weer als spelbreker. De KNVB geeft geld, het Nederlands elftal staat premies af, de Cruyff Foundation zorgt dat het wordt gerealiseerd en de staat besluit eraan te verdienen. Waar zijn al deze gasten eigenlijk mee bezig?"

Op 28 september sprak de Tweede Kamer al met Wijn over het onderwerp, dat al veel langer speelt. Eerder werd het tarief al verlaagd van 11 naar 8 procent. Een Kamermeerderheid is het er nu over eens dat de omstreden belasting verdwijnen moet. De schatkist loopt dan jaarlijks wel 55 miljoen euro mis. De Kamer is het nog niet eens over de dekking van dit gat.

Subsidies

VVD-parlementariër Van Egerschot denkt dat de overheid kan snijden in overheidssubsidies aan goede doelen in ruil voor een nultarief. "De goede doelen zijn verlost van allerlei lastige regels, zoals die van de belasting en voor de burger wordt het veel duidelijker. Alles wat je doneert, gaat naar het goede doel, de overheid verdient er niks aan."

Zijn collega Douma van de PvdA wijst erop dat het gat ook kan worden afgedekt door geld te halen uit de loterijgelden van de overheid. "Steevast worden die 100 miljoen euro te laag ingeschat. Daar kan dus best 55 miljoen euro vanaf."