AMSTERDAM - Johan Cruijff heeft maandag in zijn column in De Telegraaf hard uitgehaald naar de Nederlandse overheid, die hij een inhalig beleid verwijt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De legendarische nummer 14 vindt het onbegrijpelijk dat zijn foundation belasting (schenkingsrecht) moet betalen over de zogenoemde Cruyff Courts. Het gaat om 8 procent van de waarde van de trapveldjes, die de voormalige Ajacied met de (financiële) hulp van de KNVB en de internationals van Oranje in Nederland aanlegt.

Heffing

"Door deze heffing kunnen nu drie velden niet worden gefinancierd", betoogt Cruijff. "De overheid fungeert dus ook bij dit sportinitiatief weer als spelbreker. De KNVB geeft geld, het Nederlands elftal staat premies af, de Cruyff Foundation zorgt dat het wordt gerealiseerd en de staat besluit eraan te verdienen. Waar zijn al deze gasten eigenlijk mee bezig?"

Integratie

Cruijff: "Al maanden hoor je de regering over het bevorderen van de integratie. Zijn we daar via de sport op een heel breed front mee bezig, gaat diezelfde overheid weer dwarsliggen. Dus schenkingsrecht betalen, terwijl je bezig bent 'hun' probleem op te lossen. Ik vraag me af of onze overheid inderdaad niet in staat is om verder dan de eigen kantoren te denken".

Een groep van negen internationals verricht maandagmiddag in Amsterdam de opening van het derde Cruyff Court Oranje. Eerder kregen Rotterdam en Eindhoven al de beschikking over zo'n trapveldje, dat de KNVB een moderne invulling noemt van de aloude speelterreintjes die vroeger in vrijwel elke buurt of wijk te vinden waren.

De internationals willen met deze speciale veldjes de drie grote steden bedanken voor de gastvrijheid en organisatie rondom interlands.

Trapveldjes

Naast de Oranje Courts wil de Cruyff Foundation overal in Nederland trapveldjes aanleggen om het vroegere straatvoetbal, dat vele topspelers heeft opgeleverd, nieuw leven in te blazen. "Het is ook bedoeld om het sporten, de gezondheid en de integratie te bevorderen", legt Cruijff uit. "Het is mooi dat de KNVB, de internationals en mijn foundation samenwerken. Daarmee wordt voor de zoveelste keer invulling gegeven aan onze slogan: Met z'n allen kun je meer dan alleen."

Prachtige voetbalavond

De voormalige vedette rekent woensdagavond in de ArenA op een prachtige voetbalavond in het afsluitende WK-kwalificatieduel met Macedonië. "Een geweldig feest, met al die trouwe fans van Oranje. En nu maar hopen dat er in de ereloge misschien dan toch nog één minister aan het denken wordt gezet."

Nawijn

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Nawijn vindt dat Cruyff "groot gelijk heeft". Nawijn heeft maandag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie aan minister Zalm van Financiën.