Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wesley Sneijder

Sneijder wilde vanwege verdeeldheid binnen Oranje niet mee naar EK 2012

Wesley Sneijder wilde in de aanloop naar het mislukte EK 2012 uit het Nederlands elftal stappen. De middenvelder voelde verdeeldheid binnen de groep, maar koos er uiteindelijk voor om toch mee te gaan naar het toernooi in Polen en Oekraïne.
Door NU.nl

"De teamgeest van 2010 was er nooit. En ik had al zo'n voorgevoel. In Hoenderloo wilde ik er al uit stappen", vertelt Sneijder in zijn biografie Sneijder die deze week uitkomt.

Het probleem was volgens Sneijder dat de hiërarchie van het WK 2010 in Zuid-Afrika, toen Oranje tot de finale kwam, weg was binnen de selectie van bondscoach Bert van Marwijk. "Concurrentie is goed, maar ongezonde concurrentie niet", kijkt hij terug op de voorbereiding. "Spelers lulden over elkaar. Onderling en tegen de pers. Er werd van alles gelekt."

De toenmalig speler van Internazionale sprak met andere internationals over de problemen. "Maar eigenlijk wilde ik al niet meer mee naar dat toernooi. Mij te ongezellig."

Wesley Sneijder

Wesley Sneijder en bondscoach Bert van Marwijk tijdens de oefenwedstrijd tegen Slowakije in de aanloop naar het EK. (Foto: Pro Shots)

'We bleven met twee kampen tegenover elkaar staan'

Na gesprekken met zijn vrouw Yolanthe Cabau en Oranje-aanvoerder Mark van Bommel besloot Sneijder toch mee te gaan naar het EK, waar Oranje door drie nederlagen in de groepsfase roemloos werd uitgeschakeld.

Sneijder vertelt dat er ook tijdens het toernooi "akkefietjes" waren, onder anderen tussen Klaas-Jan Huntelaar en Van Bommel. "Die gasten lagen elkaar niet, dat wist iedereen wel." En er was onenigheid over de spitspositie, waarin Robin van Persie tegen Denemarken en Duitsland de voorkeur kreeg boven Huntelaar.

Het lukte de staf van Oranje niet om een eind te maken aan de verdeeldheid. "Achteraf gezien hadden ze misschien iemand naar huis moeten sturen. Wie precies maakt niet uit. Voor het schokeffect. Maar nu bleven we met twee kampen tegenover elkaar staan. Het kamp-Van Persie en het kamp-Huntelaar."

"En iedere speler heeft dan zijn eigen aanhang. Huntelaar vond dat hij een kans moest krijgen, Van Persie kreeg de voorkeur van Van Marwijk."

Wesley Sneijder

Wesley Sneijder op een training van Oranje tijdens het EK 2012. (Foto: Pro Shots)

'Ik ben gegaan met tegenzin'

Toch wijst de 36-jarige Sneijder, die in 2018 als recordinternational afscheid nam bij Oranje, geen schuldige aan voor het dramatisch verlopen EK. "Het deugde gewoon niet. Ja, te veel grote ego's bij elkaar, dat zeker. We waren de vicewereldkampioen, iedereen vond en wist dat-ie goed was."

"Iedereen vond dat-ie in de basis thuishoorde, iedereen wilde deel uitmaken van het nieuwe succes. De opofferingsgezindheid van 2010 bestond niet meer. Maar ik ben gegaan, met tegenzin. Vooral omdat ik het Oranje-shirt wilde dragen."


Lees meer over:

Wesley SneijderOranje

Aanbevolen artikelen