TOURS - Een passender afscheid viel niet te verzinnen. Erik Zabel reed zondag in Parijs-Tours zijn laatste wedstrijd als renner van T-Mobile. Na dertien jaar sloot hij zijn dienstverband af met een aansprekende overwinning, zijn 193e in dienst van de Duitse sponsor.

Zabel vertrekt op zijn oude dag naar de nieuwe Duits-Italiaanse ploeg Milram waar hij ploeggenoot wordt van Alessandro Petacchi, misschien wel de beste sprinter van de huidige generatie. Hij mag zich richten op de Ronde van Frankrijk, de wedstrijd waarin hij zes keer het puntenklassement won. De laatste keer was echter al in 2001, zijn laatste ritzege in de Tour in 2002. Het beste is er af bij Zabel, daarom was zijn zege zondag op de Avenue de Grammont ook zo knap.

Moordend tempo

De koers werd verreden in een moordend tempo waarbij de eerste uren drie vluchters de dienst uitmaakten. Joost Posthuma was namens Rabobank voorin vertegenwoordigd. De Nederlander werd vergezeld door de Spanjaard Gutierrez en de Fransman Berges. Het drietal werd op ruim veertig kilometer voor de streep achterhaald waarna de Belgen Stijn Devolder en Philippe Gilbert het probeerden. De Vlaming en de Waal overlegden in de slotfase driftig maar vergaten het tempo hoog te houden. Op iets meer dan honderd meter voor de finishlijn denderde het sprintende peloton voorbij. Met Zabel, die nipt de Italiaan Daniele Bennati voorbleef. De Australiër Allan Davis werd derde. Stefan van Dijk was de beste Nederlander. De sprinter van MrBookmaker werd dertiende.

Keuze

Zabel besloot afgelopen zomer dat zijn tijd gekomen was bij T-Mobile, de sponsor die hij sinds 1993 (toen onder de naam Telekom) diende. Hij was gepasseerd voor de Ronde van Frankrijk omdat de ploeg volledig werd gebouwd rond klassementsman Jan Ullrich. Dat beviel de geboren Berlijner helemaal niet maar met slechts één zege in 2005 op zak leek de keuze wel begrijpelijk. Die overwinning behaalde hij trouwens in eigen land, in Rundum den Henninger Turm.

Zondag trok hij voor het laatst het shirt van T-Mobile aan. Voor een koers waarin sprinters de afgelopen jaren vaak verrast werden door vluchters. Zoals vorig jaar door Erik Dekker die zijn seizoen dit jaar door een virusinfectie eerder afsloot. Zabel zelf had de koers eerder al twee keer gewonnen, in 1994 en in 2003, maar leek zondag weinig steun te krijgen van ploeggenoten. T-Mobile joeg nooit mee op de vluchters en liet het vuile werk over aan renners van Davitamon (kopman McEwen), MrBookmaker (Van Dijk), Crédit Agricole (Hushovd) en Illes Balears (Valverde).

Sprint

Maar in de sprint liet de oude meester nog één keer zijn klasse zien. "Het is een droom die uitkomt", kraaide de 35-jarige winnaar. "Ik wilde graag afscheid nemen van T-Mobile met een zege, geweldig dat dat hier lukt. Bennati maakte het me heel moeilijk. Pas op de streep wist ik dat het gelukt was."

Terugblik

Na de huldiging was het tijd om terug te blikken. In dertien jaar won Zabel onder andere vier keer Milaan-Sanremo, twaalf ritten in de Ronde van Frankrijk en nu dus voor de derde keer Parijs-Tours, elf jaar geleden zijn eerste grote overwinning. "Het is moeilijk na dertien jaar afscheid te nemen. Ik heb twaalf superjaren gehad bij T-Mobile, met heel veel plezier en mooie resultaten. Dit seizoen was moeilijk voor me, maar ik heb nergens spijt van. Ik heb dit jaar ook veel geleerd."