TASJKENT - Michaëlla Krajicek heeft zondag het internationale tennistoernooi van Tasjkent gewonnen. In de finale versloeg de 16-jarige Nederlandse de Oezbeekse Akgoel Amanmoeradova in drie sets: 6-0 4-6 6-3. "Ik ben ontzettend gelukkig met deze overwinning", juichte zij.

Voor de halfzus van oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek was het de eerste toernooizege op het hoogste niveau in het vrouwentennis. Het hoogtepunt kwam in haar tweede toernooi (na Luxemburg) sinds de knieoperatie die haar drie maanden buitenspel zette. "Ik heb hier zo verschrikkelijk veel voor gedaan", legde zij telefonisch uit op doorreis naar Moskou. "Het was ook zwaar maar ik ben er geweldig doorheen gekomen. De knie heeft het prima gehouden."

Prijs

In Tasjkent bedroeg het prijzengeld 140.000 dollar. Krajicek ontving daarvan 22.000 dollar (18.000 euro) naast een zilveren trofee en een traditioneel Oezbeeks gewaad.

Michaëlla Krajicek kreeg als 82e op de wereldranglijst de vijfde positie op de plaatsingsranglijst. Haar tegenstandster in de finale stond 257e, was ongeplaatst, maar speelde in Tasjkent een thuiswedstrijd. De Nederlandse begon scherp aan de eindstrijd in de met 3000 toeschouwers volle sporthal. Binnen 21 minuten had zij de eerste set binnen en had zij geen game weggegeven. Micha: "Dat meisje was erg nerveus en maakte meer fouten dan ik."

Tweede set

In de tweede set kwam plotseling een ommekeer. Amanmoeradova brak de service van Krajicek in de negende game en won de set met 6-4: "Op 3-2 stond ik 40-30 voor op haar service. Ik sloeg de bal binnen maar de lijnrechter gaf uit. De umpire overrulede niet. Daar had ik op 4-2 moeten komen."

Versnelling

In de derde set schakelde 'Micha' naar een hogere versnelling. Zij brak de service van haar 21-jarige opponente tweemaal en triomfeerde met 6-3. "Het ging in die set weer een stuk beter." Bij de huldiging bedankte zij de toeschouwers in de zaal voor hun support. "Ik kom beslist terug om deze titel te verdedigen. Het spijt mij voor de fans dat ik van hun favoriete heb gewonnen, maar ik ben ontzettend gelukkig met mijn allereerste titel bij de WTA."

Toptennis

Michaëlla Krajicek schonk Nederland voor het eerst in acht jaar weer een titel in het toptennis voor vrouwen. Brenda Schultz behaalde in 1997 in Quebec City met haar zevende de laatste WTA-titel voor Nederland. "Heel raar om dit te weten", aldus de 16-jarige, "maar het is wel een hele eer voor mij."

Vanuit Tasjkent reisde zij zondag met haar vader Petr naar Moskou waar zij zal deelnemen aan de Kremlin Cup, in het dubbelspel met de wereldtopper Jelena Dementjeva, want de kwalificaties miste zij door de goede prestaties in Tasjkent. "Ik denk niet dat ik die ene special exempt zal krijgen", verwachtte zij. Na Moskou komt zij weer naar West-Europa en zal zij vanaf 24 oktober in België aan het WTA-toernooi van Hasselt deelnemen.