RIJSWIJK - Het was eenvoudiger om aan kaartjes te komen voor het exclusieve concert dat Robbie Williams afgelopen week in Paradiso gaf dan tickets te bemachtigen voor een wedstrijd van Oranje op het WK voetbal van volgend jaar. Het toernooi is dichtbij in Duitsland, maar kaarten zijn voor velen onbereikbaar. Wie zich nu nog moet gaan verdiepen in de mogelijkheden, kan maar beter investeren in een goede televisie.

Trouwe leden van de supportersvereniging van het Nederlands elftal die de afgelopen tien jaar veel wedstrijden en toernooien hebben bezocht, maken de grootste kans. Mensen die een kapitaal over hebben voor een ticket, hoeven ook niet te wanhopen. De zwarte markt is voor hen de uitweg.

Verdeelsleutel

De wereldvoetbalbond FIFA hanteert zoals gebruikelijk een andere verdeelsleutel dan de Europese UEFA als het gaat om de toewijzing van kaartjes per land. De FIFA wijst een nationale voetbalbond voor een WK-duel 8 procent van de stadioncapaciteit toe, terwijl de UEFA het bij EK-duels op 20 procent houdt. "De achterliggende gedachte is dat in Europa de landen dicht bij elkaar liggen en voetbal heel populair is", weet Lloyd Vandenberg, voorzitter van de supportersvereniging. "Voor wedstrijden van Australië of Congo krijgt de FIFA de stadions niet vol."


Het wordt voor de Oranje-supporters moeilijk om aan kaarten te komen voor de WK-wedstrijden van het Nederlands elftal in Duitsland

Daarom ook heeft de wereldbond heel slim het leeuwendeel van de losse kaarten al verhandeld via de eigen internetsite. De kopers weten wel bij welk stadion ze zich op een bepaalde dag moeten melden, maar ze weten nog niet welke landen er gaan spelen. "Zo voorkom je dus dat wedstrijden niet uitverkocht raken, maar stimuleer je de zwarte handel enorm", aldus Vandenberg.

Aanvragen

Wat hem betreft zouden de kaarten pas in de verkoop gaan als de loting achter de rug is. Dan kunnen belangstellenden doelgericht zoeken. "Maar dan raken niet alle wedstrijden uitverkocht. Wij krijgen via vaste afspraken voor de WK-wedstrijden van Nederland 2000 tot 2500 kaarten. We hebben 60.000 leden. Zij vragen weliswaar niet allemaal kaarten aan, maar toch verwachten we voor alle wedstrijden samen wel 50- tot 60.000 aanvragen."

Belonen

De vereniging verloot de kaarten die ze van de KNVB krijgen doorgespeeld. Dat is 4 procent van de stadioncapaciteit, de andere 4 procent verdeelt de bond onder relaties en sponsors. Het gaat bij de supportersvereniging om een zogenaamde gewogen loting. "Per half jaar lidmaatschap en voor bezochte wedstrijden krijgt een lid punten toegewezen. Iemand die de afgelopen tien jaar een heleboel wedstrijden heeft bezocht, heeft bij voorbeeld 25 keer meer kans dan iemand die net een half jaar lid is. Zo hopen we de trouwste supporters te belonen."

En wie weet, krijgt de Nederlandse supportersclub nog een handvol kaarten extra toegestopt. "Dat wil nog wel eens gebeuren als een ander land kaarten teruggeeft aan de FIFA. In 1998, bij het vorige WK waaraan Nederland meedeed, hebben we toen nog een paar duizend kaarten gekregen. Daar hopen we nu ook weer op. We hebben via de KNVB onze ingangen bij de FIFA en we lobby'en ervoor. Meer kunnen we helaas niet doen."