SUZUKA - Kimi Raïkkönen boekte in het Japanse Suzuka zijn zevende en ongetwijfeld mooiste zege van het seizoen. De Fin startte achteraan, reed een geweldige inhaalrace en nam in de laatste ronde de leiding af van Giancarlo Fisichella. Renault zag Fisichella en wereldkampioen Alonso wel op het podium eindigen.

Sensationeel. Zo mogen we de Grand Prix van Japan 2005 toch wel omschrijven. En de sensatie was er deze keer van start tot finish. Bij de start ging het al meteen fout voor publiekslieveling Takuma Sato en zijn opvolger bij BAR, Rubens Barrichello. Het duo verremde zich in de eerste bocht en moest meteen door de grindbak ploegen. Daarbij hadden ze overigens nog veel geluk dat beiden wagens elkaar niet raakten, want de Ferrari van Barrichello scheerde echt rakelings langs de BAR van Sato.


Voor Barrichello en Sato ging het meteen fout

Juan-Pablo Montoya had minder geluk. De McLaren-rijder vloog tijdens een inhaalactie van de baan en zorgde ervoor dat de safety car de baan moest opkomen. Toen die na enkele rondjes van de baan verdween was er meteen weer actie. Michael Schumacher, die bij de start al enkele plaatsen had gewonnen, ging bij de herstart voorbij de Red Bull van Klien. Achter Schumacher volgden wereldkampioen Alonso en Kimi Raïkkönen het voorbeeld van de Duitser.

Schumi onder druk

Het jonge duo won heel wat plaatsen en kwam uiteindelijk achter de Ferrari van Schumacher plaatsnemen. Het begin van een leuke strijd. Rondenlang lang zette Alonso de vorige wereldkampioen onder druk, terwijl hij zelf Raïkkönen achter zich had zitten. Uiteindelijk slaagde de Spanjaard er toch in de Duitser in te halen en zijn weg naar de top van de wedstrijd verder te zetten. Voor Schumacher werd het er intussen niet makkelijker op, want hij voelde de hete adem van ‘The Iceman’ in zijn nek.

De Fin zette Schumacher op zijn beurt rondenlang onder druk, maar de Duitser liet zich niet verschalken. Zelf tijdens hun eerste pitstop halverwege de race wisselde het duo niet van positie. Maar Raïkkönen gaf niet op en uiteindelijk raakte hij via een gewaagde inhaalbeweging toch voorbij de Ferrari van Schumacher. Meteen het laatste dat we van de Duitser te zien kregen, want in de tweede helft van de race zakte de ex-wereldkampioen terug naar de zevende plaats.

Fischella kraakt

Raïkkonen zette zijn opmars wel verder, maar kwam deze keer vast te zitten achter het duo Coulthard-Webber. Gelukkig voor de Fin doken zij niet veel later de pits in voor hun tweede tankbeurt. Toen even later ook leider Fisichella de pits in dook voor zijn laatste stop nam Raïkkönen de leiding over. Maar ook de Fin moest nog tanken. Enkele snelle rondjes en een ultra korte pitstop brachten de Fin op enkele ronden van het einde opnieuw in het spoor van de Italiaanse Renault-rijder. Die probeerde de Fin achter zich te houden, maar was er bij het ingaan van de laatste ronde toch aan voor de moeite. Raïkkönen ging via de buitenkant van de eerste bocht voorbij de Italiaan en had enkele kilometers later zijn zevende zege van het seizoen op zak.

Voor Renault was het natuurlijk balen dat Fisichella niet won, maar het team kreeg toch nog een mooie troostprijs. Alonso, die na zijn eerste pitstop een beetje was terugvallen, raakte toch nog voorbij Webber en dus mochten beide Renault-rijders mee het podium op. Dankzij de tweede en derde plaats pakt Renault ook de leiding in het WK voor constructeurs over. Met nog één race te gaan telt het Franse team twee punten voorsprong op concurrent McLaren. Het Britse team bewees in Japan alvast dat zelfs een rampzalige kwalificatie hen niet van de zege kan houden. Renault zal volgende week in China dan ook hard moeten vechten om de tweede titel veilig te stellen.

Voor Nederlanders Robert Doornbos en Christijan Albers verliep de race eerder anoniem. Doornbos werd vijftiende, Albers werd als zeventiende geklasseerd, maar kwam toch even in beeld toen tijdens zijn pitstop een brandje op zijn Minardi moest worden geblust.