PRAAG - Edwin van der Sar was dolbij na de succesvolle kwalificatie zaterdagavond in Praag (2-0). "Het is acht jaar geleden dat ik mij voor de laatste keer plaatste voor het WK. Het was hoog tijd voor deze jongen", sprak de aanvoerder van Oranje glunderend. Bondscoach Marco van Basten sprak van "een beetje mazzel".

Van der Sar vervulde een hoofdrol in de topper tegen Tsjechië. Hij stopte na een half uur een strafschop van Rosicky en kort daarop opende Van der Vaart uit een fraaie aanval de score.

Favoriete hoek

"Dat was top", beaamde Van der Sar. "Ik wist wel zo'n beetje wat de favoriete hoek van Rosicky was. Bovendien werd hij door de scheidsrechter uit zijn concentratie gehaald. Het was ideaal voor mij dat hij zijn aanloop opnieuw moest beginnen. Het was een heerlijk gevoel om die strafschop te pakken, zeker toen wij snel daarna op 1-0 kwamen. Het kon niet beter."

Op rozen

Van der Sar plaatste ook een paar kanttekeningen bij het Nederlandse spel. "We speelden vrij aardig, maar achterin stonden we te veel open. Tsjechië kon vaak door het midden opkomen. Maar nadat 2-0 hadden gemaakt, zaten we op rozen."


Oranje viert feest. Vlnr: Ron Vlaar, Hedwiges Maduro, Arjen Robben, Dirk Kuijt, Giovanni van Bronckhorst, Denny Landzaat, Edwin van der Sar, Henk Timmer, Barry Opdam, Jan Kromkamp en Robin van Persie

Bondscoach Marco van Basten gaf het na de triomf ronduit toe. "Het moet natuurlijk wel een beetje meezitten. Je moet een beetje mazzel hebben in zo'n kwalificatietoernooi." Dat nam niet weg dat de oud-international trots was op zijn ploeg. "Natuurlijk ben ik blij. We hebben een goede prestatie geleverd en ons vrij soepel gekwalificeerd voor het WK. We hebben in de hele ongeslagen reeks aangetoond dat we een sterk team hebben waarvoor andere ploegen best een beetje vrees zullen hebben."

Uitstekende debutant

Van Basten bekende dat zijn ploeg vooral veel problemen had met spits Baros. "Hij stond steeds op het randje van buitenspel. Hij speelde slim en geroutineerd. Met hem hadden we moeite." Van Basten: "Boulahrouz had vooraf licht last van zijn dijbeen. Tijdens de warming-up kon hij de maximale belasting aan. Daardoor was er voor hem en mij fysiek geen beletsel om aan het duel te beginnen. Toch moest ik hem na de rust wisselen voor Vlaar, die het als debutant uitstekend deed tegen Baros."

Optelsom

Van Basten sprak van een terechte strafschop voor Tsjechië bij een 0-0 stand. "Het was een optelsom. Baros was al vaak genoeg tegen de grond gegaan. Dan kun je ooit een strafschop verwachten. Het was heel belangrijk dat Van der Sar het schot van Rosicky stopte. Dat heeft onze keeperstrainer Stanley Menzo goed met hem doorgenomen."

Te nonchalant

Over de tweede helft was Van Basten niet zo te spreken. "We waren te nonchalant. Als we het iets beter hadden uitgespeeld, hadden we naar 0-3 of 0-4 kunnen uitlopen. Toch ben ik trots op mijn spelers. Neem nou Barry Opdam. Hij scoorde 2-0 uit het niets. Hij is niet alleen een heel goede voetballer, maar ook een uitstekende verdediger. Hij zat tegen Tsjechië overal tussen. Maar Robben en Van der Vaart waren ook prima op dreef."

Gemengde gevoelens

Ruud van Nistelrooij keek met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd tegen Tsjechië. Hij was blij met het WK-ticket, maar niet zo tevreden over zijn eigen spel. De aanvaller van Manchester United miste in Praag een aantal uitstekende kansen.

Toch overheerste bij Van Nistelrooij de blijdschap over de goede afloop. "We hebben allemaal een prachtige prestatie geleverd. Ongeslagen naar het WK, al een wedstrijd voor het einde gekwalificeerd. Dat is wel eens anders geweest."

Wereldkampioen

Van Nistelrooij keek uit naar zijn eerste WK. "Ja, het wordt mijn eerste toernooi om de wereldtitel, maar ik ben niet de enige in onze jonge ploeg. Of we wereldkampioen kunnen worden? Waarom Niet? We hebben een jonge ploeg die nog veel kan leren. En als je niets te dromen hebt, is het leven een beetje saai."

Felicitaties Balkenende

Premier Balkenende heeft bondscoach Marco van Basten zaterdagavond van harte gelukgewenst met de plaatsing voor het WK voetbal. "De eindrondes zijn op een hele goede manier bereikt", vertelde de premier de trainer van het Nederlands elftal.

Verder gaf de minister-president Van Basten complimenten voor zijn rol als coach, aldus zondag een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. "Balkenende heeft Van Basten ook gewezen op het Oranjegevoel dat nu al in Nederland begint toe te slaan en volgend jaar ongetwijfeld nog verder zal toenemen."