PRAIA - Angola, Ghana, Togo en Ivoorkust hebben zich op het Afrikaanse continent verzekerd van deelname aan het WK volgend jaar in Duitsland. De vier landen debuteren op het eindtoernooi om de wereldtitel. Kameroen verspeelde kwalificatie door in de laatste minuut een penalty te missen. Paraguay en Ecuador plaatsten zich als derde en vierde Zuid-Amerikaanse land voor het WK.

Angola, koploper van groep 4 in het Afrikaanse kwalificatietoernooi, won zaterdag de tiende en laatste wedstrijd in en tegen Rwanda: 1-0. Akwa maakte in de 58e minuut het kostbare doelpunt voor de ploeg van de Portugese coach Luis Oliveira Goncalves.

Concurrent Nigeria haalde uit tegen Zimbabwe: 5-1. Oudgediende Kanu (ex-Ajax) bracht de vierde treffer op zijn naam. Nigeria eindigde door de afsluitende zege op evenveel punten (21) als Angola. Door het betere onderlinge resultaat (1-1 en 1-0) is het WK-ticket voor de Angolese ploeg, die op de 65e plaats van de FIFA-wereldranglijst staat.

Kameroen

Togo eindigde in groep 1 van het kwalificatietoernooi op de eerste plaats dankzij een afsluitende zege van 3-2 op Congo. Ghana pakte de eindzege in groep 2 met een royale zege op de Kaapverdische Eilanden (4-0). In groep 3 profiteerde Ivoorkust, dat zelf met 3-1 won van Sudan, van duur puntverlies van koploper Kameroen: 1-1 tegen Egypte.

Strafschop

Verdediger Pierre Wome kan zich beter even niet vertonen in zijn geboorteland Kameroen. De verdediger van Internazionale dreef zijn landgenoten zaterdagavond in Yaounde tot wanhoop. Ver in blessuretijd miste hij een strafschop in het laatste groepsduel met Egypte (1-1). Daardoor kwam het felbegeerde WK-ticket in het bezit van Ivoorkust, dat van Sudan wel wist te winnen (3-1).

Kameroen vocht de Egyptische gelijkmaker van Shawky in de tachtigste minuut fel aan wegens buitenspel. De arbiter keurde de omstreden treffer echter goed waarna een overdonderend slofoffensief van de thuisploeg volgde. Kameroen miste twee droomkansen, maar leek via een versierde strafschop alsnog voor de zesde keer een WK-ticket te bemachtigen.

Het schot van Wome verdween echter dramatisch over de lat waarmee hij de gehele natie in vertwijfeling achterliet. Enkele seconden na zijn kapitale misser floot de scheidsrechter af. Daardoor kon Ivoorkust alsnog de reis naar Duitsland gaan boeken.

Vijfde ticket

Tunesië haalde het net in groep 5. De ploeg van Trabelsi (Ajax) en Saïdi (Feyenoord) moest voor eigen publiek tegen rivaal Marokko twee keer een achterstand wegwerken (2-2). De tweede gelijkmaker, een eigen doelpunt van El Karkouri, viel in de 68e minuut. Het slotoffensief van Marokko, dat moest winnen om Tunesië van het WK-ticket te beroven, bleef zonder succes. Bij de bezoekers kwamen basisspeler Boukhari (Ajax) en invaller Boussaboun (Feyenoord) in actie.

Zuid-Amerika

Paraguay en Ecuador hebben zich als derde en vierde Zuid-Amerikaanse land geplaatst voor het WK in Duitsland. Paraguay won met 0-1 bij Venezuela en Ecuador had genoeg aan een 0-0 gelijkspel tegen Uruguay. De strijd om de vijfde plek die recht geeft op een play-off tegen Australië gaat tussen Uruguay, Colombia en Chili.

Nelson Valdez was de grote man bij Paraguay. De aanvaller van Werder Bremen maakte in de 65ste minuut de enige goal van de wedstrijd. Argentinië en Brazilië waren al zeker van een WK-ticket in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks.

Colombia en Chili hadden zaterdag kunnen profiteren van het puntverlies van Uruguay tegen Ecuador, maar hun onderlinge duel eindigde in 1-1. Luis Rey (25') bracht Colombia op voorsprong en Ricardo Rojas (63') kopte na rust de gelijkmaker binnen na een vrije trap van David Pizarro. Uruguay heeft nu 22 punten en Colombia en Chili hebben één punt minder. Woensdag staat de laatste speelronde op het programma. Uruguay ontvangt dan Argentinië, Colombia moet naar Paraguay en Chili krijgt Ecuador op bezoek.