RIJSWIJK - Geholpen door de uitzege van het Nederlands elftal bij Tsjechië plaatsten zaterdagavond ook Engeland, Polen en Kroatië zich rechtstreeks voor het WK. Voor de onderlinge ontmoeting van komende woensdag weten Engeland en Polen dat ook een tweede eindklassering in de poule volstaat voor WK-deelname. De nationale ploeg van België ontbreekt volgend jaar Duitsland

Bij Engeland kreeg aanvoerder Beckham in de tweede helft binnen vijf minuten twee gele kaarten en moest een half uur voor tijd met een rode kaart vertrekken. Engeland leidde toen al met 1-0 dankzij een benutte strafschop van Lampard. De speler van Chelsea trof in de 25e minuut doel.

Beckham is de eerste Engelsman die voor de tweede keer tijdens een interland van het veld werd gestuurd. Slechts negen andere Engelse internationals werden ooit door een scheidsrechter tijdens een duel van de nationale ploeg vroegtijdig verwijderd. Engeland speelde in 1872 voor het eerst een landenwedstrijd.

Behalve de groepswinnaars plaatsen namelijk ook de twee beste nummers twee van de acht kwalificatiegroepen zich rechtstreeks voor het WK. Polen of Engeland kunnen de status van beste nummer twee na de nederlaag van de Tsjechen niet meer ontgaan. Dat geldt ook voor Kroatië, dat Zweden versloeg: 1-0. Het land is woensdag bij een gelijkspel tegen Hongarije ook nog zeker van de groepswinst. Bij een nederlaag gaat Kroatië als beste nummer twee naar Duitsland.

Het organiserende Duitsland en Oekraïne waren al zeker van deelname aan het WK. Behalve Nederland deed ook Italië goede zaken. De ploeg won zoals verwacht van Slovenië (1-0) en is volgend jaar zomer in Duitsland eveneens aanwezig. Invaller Zaccardo maakte twaalf minuten voor het einde de enige treffer.

Portugal kan zich later zaterdagavond via een goed resultaat tegen Liechtenstein ook veilig spelen. Een gelijkspel volstaat al voor de Portugezen.

Verrassende koploper

Israël is een wedstrijd voor het einde van het kwalificatoernooi de verrassende koploper in groep 4. De formatie won van de Faeroer Eilanden (2-1) en heeft een punt meer dan Zwitserland en Frankrijk die tegen elkaar gelijkspeelden: 1-1.

Frankrijk besluit het kwalificatietoernooi woensdag met een thuiswedstrijd tegen Cyprus. Zwitserland moet op bezoek bij Ierland dat ook nog kansrijk is. Israël is al uitgespeeld.

Achter het al gekwalificeerde Oekraïne is Turkije de grootste kandidaat voor de tweede eindklassering in groep 2. De formatie zag concurrent Griekenland van Denemarken verliezen: 1-0. Turkije is woensdag bij een uitzege op Albanië zeker van de tweede eindklassering.

Slowakije en Rusland strijden woensdag in een onderling duel om de tweede eindplaats in groep 3. Noorwegen is in groep 5 de grootste kandidaat voor de positie vlak achter groepswinnaar Italië. De Scandinaviërs hebben in de uitwedstrijd bij Wit-Rusland aan een punt voldoende.

Kezman

Servië en Montenegro behield de voorsprong van twee punten op naaste belager Spanje. Dankzij onder meer een treffer van Kezman won de formatie bij Litouwen: 0-2. Spanje was te sterk voor België, dat door de nederlaag (0-2) voor het eerst sinds 1982 op een WK ontbreekt. De Spanjaard Torres maakte beide treffers.

Zweden verloor van Kroatië (1-0) dat zeker is van WK-deelname. De Scandinaviërs zijn al zeker van de tweede eindklassering en kunnen ook nog als beste nummer twee naar het WK van Duitsland toe. Zweden treft woensdag IJsland.

Belgen verliezen

De nationale voetbalploeg van België ontbreekt volgend jaar zomer in Duitsland voor het eerst sinds 1982 op het WK voetbal. De Rode Duivels verloren voor eigen publiek van Spanje en hebben geen uitzicht meer op de twee bovenste plaatsten in de groep.

Torres maakte beide treffers voor de Spanjaarden. Hij scoorde in de 54e en 56e minuut.