SUZUKA - Regen zorgde voor een ongewone startgrid voor de GP van Japan. Wereldkampioen Alonso en de twee McLarens waren de belangrijkste slachtoffers van de regenbui aan het eind van de kwalificatie. Ralf Schumacher profiteerde en start zondagochtend op pole positie.

Echt regenen deed het niet bij de start van de kwalificatie in Japan, maar een aantal rijders had het toch lastig op het natte circuit. Zo lieten Jarno Trulli en Tiago Monteiro zich verrassen en schoven van de baan. Na een aantal rijders begon zich wel een droog spoor te vormen en vooral Ralf Schumacher profiteerde daar optimaal van. Hij reed met zijn Toyota een tijd die uiteindelijk zou volstaan voor de pole positie.

Net toen de laatste vijf rijders hun snelle rondje wilden rijden, begon het immers opnieuw te regenen. Fisichella slaagde er nog net in toch nog een goede tijd neer te zetten. Maar meer dan de derde plaats achter Schumacher en Button zat er al niet meer in. Toppers Alonso, Montoya en Raïkkönen hadden minder geluk. Zij konden op het doordrenkte circuit geen goede tijd meer rijden en starten zondag achteraan. Voor Raïkkönen maakte het niet echt veel uit. Hij moest na een motorwissel toch al tien startplaatsen inleveren.

Nederlanders Christijan Albers en Robert doornbos moesten de baan op toen die nog aan het opdrogen was en presteerden vrij goed. Albers start zondag als dertiende, teamgenoot Doornbos, die voor regenbanden had gekozen, "slechts" als vijftiende.